Preventie voor bescherming bromfietsen nodig
04 Oct 2019, 08:36
foto
Cynthia Gafur presenteert de resultaten van haar studie over bromfietsongevallen. (Foto: Raoul Lith)


Ruim 40% van alle verkeersslachtoffers is bromfietser. Daarom is het belangrijk om preventieve maatregelen te treffen om deze groep te beschermen. Een belangrijke conclusie is dat zowel de gescheiden bromfietsenpaden aan de Indira Gandhiweg alsook het gedeelde pad aan één kant van de weg aan de Martin Luther King weg onveilig zijn voor bromfietsers. Verder blijkt ook dat de Oost-Westverbinding in het district Saramacca en Nickerie een heel onveilige indeling met twee rijstroken is.

Cynthia Gafur presenteerde deze informatie tijdens een lezing over de beteugeling van bromfietsongevallen op het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). Zij is met dit onderwerp afgestudeerd van de studierichting infrastructuur aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en heeft het verband tussen fatale en niet-fatale ongevalsresultaten van de afgelopen vijf jaren geanalyseerd op infrastructurele oorzaken van verkeersonveiligheid. Gafur raadt aan om het Tamanredjo profiel in het district Commewijne te gebruiken, waarbij er twee rijstroken zijn voor beide richtingen met roodgekleurde bromfietspaden aan weerszijden van de weg. Dit model moet verder ook nog worden voorzien van een fysieke rijrichtingscheiding zoals aan de Jagernath Lachmonstraat.

Vooral het verzamelen van data heeft volgens Gafur heel veel moeite gekost. Voor het analyseren en het trekken van conclusies moest eerst alle ontvangen data over verkeersongevallen gedigitaliseerd worden, omdat deze nog handmatig in schriften was vastgelegd. Dit heeft ongeveer een jaar in beslag genomen. Gafur geeft aan verder met verkeersveiligheid te zullen gaan en dat de overige wegen nog moeten worden bestudeerd, zij hebben allemaal hun eigen gebreken, zegt Gafur. Ze geeft verder aan dat ook rumble strips over de hele weg en ook de bromfietsstrook, heel goed zullen werken. Het is snelheidsverminderend, dit willen we vooral op de kruispunten. Verkeersveiligheid is echt een ongoing proces, benadrukt Gafur. Het is volgens haar belangrijk dat alle partijen die bij dit vraagstuk voor met name bromfietsers, bij elkaar komen. Naast het technisch aspect (engineering) komen bij de beteugeling van bromfietsongevallen ook educatie en enforcement, het naleven van verkeersregels, bij kijken.

Henk Wip, hoofd van de afdeling verkeer bij OWT&C geeft aan dat er op de Surinaamse wegen 75% gemengd verkeer is, met het gevolg een stukje kwetsbaarheid voor de bromfietsers. Echter speelt volgens hem ook het eigen gedrag van de bestuurders een rol en haalt hij aan dat donker getinte ruiten ook een risico zijn, omdat je 's avonds hier slecht door ziet.Wip geeft aan dat er in de afgelopen periode samen met de engineers gekeken is naar het verbeteren van het ontwerp en de inrichting van de Martin Luther King weg. Hij beaamt dat het allemaal niet zo eenvoudig is omdat onze structuur, van bestaande wegen met bebouwing erlangs en de vele zijwegen er voor zorgen dat er veel afslaand verkeer is. 

Wip is voorstander van gescheiden bromfietspaden die ook fysiek gescheiden zijn van de hoofdrijbaan. In gevallen waar dit niet mogelijk is, ziet hij graag de bromfietsers op in kleur gemarkeerde fietsstroken op de rijbaan, zoals ook door de onderzoeker is aangegeven. Het voordeel van een vrijliggend fietspad is dat het gemengd verkeer hierdoor van elkaar wordt gescheiden op aparte rijbanen. Gafur hoopt dat andere studenten verder onderzoek zullen verrichten, vooral de andere risicogroepen.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May