Suriname 35ste op landenlijst vrije meningsuiting
02 May 2011, 21:00
foto
PA-officer Susan Ross van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo.


Suriname bezet de 35ste plaats op de landenlijst als het gaat om vrije meningsuiting. Op de index van 2010 zijn 178 landen opgenomen. In Finland wordt het principe van de vrijheid van meningsuiting het best in praktijk gebracht. Na Finland vormen achtereenvolgens IJsland, Noorwegen, Nederland en Zweden de top vijf. Nederland neemt de vierde positie in.

De ranglijst wordt elk jaar samengesteld door de organisatie Reporters without Borders. Om te bepalen in hoeverre de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting tot hun recht komen wordt gekeken naar de omstandigheden waaronder journalisten hun werk kunnen doen. Van belang zijn onder meer het beschermen van journalistieke bronnen, de onafhankelijkheid van mediahuizen en de verhouding tussen overheid en pers.

Wat opvalt aan de index van 2010 is dat waar Noord-Europese landen hoog scoren, de Europese Unie als geheel terrein prijs geeft. Van de 27 EU-lidlanden staan dertien landen in de top 20 genoteerd, terwijl de overige 14 op een veel lagere positie zijn terug te vinden. Zo neemt Italië de 49ste plaats in, Roemenië de 52ste en staan Griekenland en Bulgarije op de gedeelde 70ste positie.

In verband met ‘World Press Day’ op 3 mei wordt internationaal extra aandacht geschonken aan de mate van vrije meningsuiting. In Suriname heeft de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika enkele activiteiten gepland met journalisten.

Maandag vond een bijeenkomst plaats op de ambassade met de Public affairs officer Susan Ross en enkele journalisten. Een geplande videoconferentie waarbij de journalisten in discussie konden treden met collega’s in het buitenland is door technische problemen niet doorgegaan. Wel is gesproken over hoe journalisten de vrije meningsuiting beleven, wat de barrières zijn in het beroep en wat daartegen gedaan kan worden. Tijdens de discussie met Ross hebben journalisten aangegeven dat zij de informatieverstrekking vanuit de Surinaamse overheid als een van de grootste barrières ervaren.

Ambassadeur John Nay spreekt morgen, dinsdag 3 mei, journalisten en studenten toe. Dit gebeurt op de campus van de Anton de Kom universiteit van Suriname. Bij die gelegenheid wordt gesproken over onderwerpen die te maken hebben met nieuwe media en communicatie , zoals facebook, internetnieuws, twitter en blogs.
Morgen staat opnieuw een videoconferentie voor journalisten op het programma. De persvertegenwoordigers staan dan rechtstreeks in contact met collega’s en organisaties in Washington. De journalist Eliezer Pross, die door de ambassade is uitgekozen om een training te volgen in de VS, is een van de gasten op de bijeenkomst. Van 9 tot en met 13 mei verzorgt de trainer Mark Bench namens de ambassade en aantal trainingen in Paramaribo en Nickerie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May