Rosebel opnieuw genoodzaakt Royal Hill-operaties te stoppen
03 Oct 2019, 00:00
foto
Illegale mijnwerkers verzamelen zich rondom werkende machines van Rosebel Goldmines in de Royal Hill put, dus heeft het bedrijf de werkzaamheden opnieuw stopgezet.


Tien dagen nadat Rosebel Gold Mines/Iamgold had bekendgemaakt dat het zijn activiteiten in de zuidelijke putten Mayo en Royal Hill had opgestart, heeft het bedrijf deze putten opnieuw gesloten. Rosebel heeft zijn machines en manschappen uit de putten gehaald, door een invasie van porknokkers. Het is de tweede keer in drie maanden tijd dat de werkzaamheden in de zuidelijke putten worden onderbroken door de toestroom van illegale mijnwerkers.

Na onregelmatigheden met illegale goudzoekers lag het werk sinds 28 juli stil bij de Rosebel Gold Mines. Het grootste deel van de werknemers werd toen geëvacueerd, omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd was. Bij schermutselingen in de putten werd een illegale mijnwerker doodgeschoten, wat vervolgens ertoe leidde dat woedende illegalen machines van het bedrijf in brand staken. Ze hebben ook andere vernielingen aangericht aan eigendommen van het bedrijf.

Lloyd Read, voorzitter van de personeelsbond bij Rosebel Gold Mines, zegt desgevraagd aan Starnieuws dat hij door de directie van de multinational is geïnformeerd over de onderbreking van de werkzaamheden in de zuidelijke putten. Hij zegt dat hij bezorgd is over de situatie en over de werknemers. Read wacht de ontwikkelingen af, maar zegt dat voortduring van deze situatie absoluut nefast is voor alle partijen. De werkzaamheden zijn na een onderbreking van meer dan een maand weer opgestart in augustus. Uit veiligheidsoverwegingen werden de mijnwerkzaamheden gestart in de noordelijke kuilen van Rosebel. Pakweg een maand later in de laatste week van september kondigde het bedrijf aan dat het zijn werkzaamheden in de zuidelijke putten ook al had opgestart.

Starnieuws verneemt dat er weer een toename is van illegale goudzoekers in de Royal Hill put. Ondanks leden van Makanboa toestemming hebben om op verschillende gebieden op Gross Rosebel -East Tailings Road (ETR)- en Roma East te werken, is er geen rust in de Royal Hill put. Er is wekenlang uitvoerig gesproken met de illegale mijnwerkers, de lokale gemeenschappen, regeringsfunctionarissen en het bedrijf. Na gesprekken heeft Rosebel/Iamgold US$ 2 miljoen beschikbaar gesteld voor ondersteuning van projecten voor de omliggende gemeenschappen. Ook krijgt Makamboa waarin de goudzoekers van Nyun Koffiekamp zijn verenigd, financiële ondersteuning voor drill en blast activiteiten in de Roma put.

Makamboa heeft toestemming van de multinational om met 250 mensen van Nyun Koffiekamp te werken in Roma East en in ETR. In Royal Hill mogen geen buitenstanders komen, alleen Rosebel zelf die daar bezig is te mijnen. De nieuwe invasie van illegalen heeft ertoe geleid dat Rosebel geen risico's wil nemen en zijn aangepaste veiligheidsplan in werking heeft gesteld. Het bedrijf vindt het risico te groot om verder te gaan met zijn werkzaamheden, terwijl de illegalen zich om de werkende machines verzamelen. Het is nog onduidelijk van waar de illegalen mijnwerkers komen. Starnieuws verneemt dat het om een gemengde groep gaat onder wie mensen uit Brownsweg en elders en zelfs uit de stad. Er zou een toestroom zijn van 60 tot 70 illegalen boven de afgesproken 250 werkers van Makamboa.

Op 23 september kondigde Rosebel aan dat het zijn volledige mijnactiviteiten binnen 30 dagen verwachtte te hervatten. Ook de werkzaamheden op de Saramacca-site waren weer opgepakt. Het bedrijf was ook van plan om de 325 werknemers die op 15 augustus de wacht was aangezegd, terug te roepen. "Met de lokale gemeenschap is er een overeenkomst getekend die mogelijk maakt dat begin november de Saramacca erts kan worden vervoerd naar de Rosebel raffinaderij," zei het bedrijf in een persbericht.

"We hebben samen met onze stakeholders gewerkt aan een duurzame oplossing, wat heeft geresulteerd in de hervatting van de mijnbouwactiviteiten in de zuidelijke putten in Rosebel," zegt Stephen Letwin, president en CEO van moedermaatschappij Iamgold. "We zijn verheugd dat we onze samenwerking met de lokale gemeenschappen en de overheid hebben versterkt tijdens dit proces, en we kijken ernaar uit om ons werk gezamenlijk voort te zetten."

De zuidelijke putten zijn essentieel voor de productiedoelen van Rosebel. Na de onderbreking van de mijnwerkzaamheden in juli had het bedrijf zijn prognoses voor het jaar al naar beneden bijgesteld. Ook de inkomsten van de Staat zullen te lijden hebben onder de huidige ontwikkelingen bij het goudbedrijf.
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November