Sapoen: Presentatie president rauw en realistisch
02 Oct 2019, 10:43
foto
Assembleelid Raymond Sapoen.


"Wie verwacht had dat de jaarrede van de president een opeenhoping van populistische acties zou zijn in verband met de komende verkiezingen, is bedrogen uitgekomen. Eerlijk gezegd verschilt deze jaarrede van voorgaande die ambitieuze maar vaak ook onrealistische wenselijkheden bevatten.  De presentatie van de president is een rauwe en realistische weergave van de gepleegde inspanningen tegen de achtergrond van de economische crisis die ons  land heeft getroffen in  2014 waarbij de regering antwoord moest geven op de belangrijkste vraag en wel: Hoe zal het ons lukken om de diepe sporen die de crisis heeft  achtergelaten op de totale samenleving uit te wissen en welke condities zijn er geschapen om de inkrimpende economie weer te laten aantrekken?"Dit is de mening van Assembleelid Raymond Sapoen (coalitie). 


Het is volgens Sapoen politiek kortzichtig om er vanuit te gaan dat het op spoor brengen van onze economie en deze te diversificeren binnen een periode van vijf jaren wordt bereikt. "Het is in ieder geval een grote inspanning dat onze valutareserves na een vrije val nu een hoogte hebben bereikt van ruim 713 miljoen US-dollars goed voor vijf maanden import. De lichte economische groei over de afgelopen twee jaren en de gestadige afname van de jaarinflatie tot 3% zijn het resultaat van een strakke en prudente begrotingspolitiek. We mogen dus nu gerust stellen dat we uit de economische recessie zijn geklauterd en ons moeten concentreren op het terugbrengen van onze schuldenlast.  Het is goed dat minister Hoefdraad in duidelijke taal het indianenverhaal van de NPS ten aanzien van het verpanden van de Afobakadam voor een lening heeft ontzenuwd. Het zelfs in overweging nemen daarvan zou een misdaad jegens het Surinaamse volk zijn."

Een andere opvallende verdienste van kabinet Bouterse 2 zijn volgens Sapoen zeker de mega investeringen op het gebied van het digitaal financieel betalingsverkeer en het mobiel internet verkeer. "Deze moeten als een belangrijke middellang termijn investering ten behoeve van zowel ons consumptie als ons productiepatroon moeten worden beschouwd. Aan de inkomstenzijde waar er nog veel voor de overheid te verdienen valt, praat de regering over de hervorming van onze fiscus en een rechtvaardige en productieondersteunend belastingstelsel zonder echter concreet in te gaan om welke belastingen het gaat. Het is ons ook nog niet gelukt de miljardenstroom naar gezondheidszorg en onderwijs op een duurzame wijze te financieren zonder dat de kwaliteit en toegang daartoe in gevaar komt. Deze kwestie zal zeker op het bord van de volgende regering moeten komen omdat deze posten zwaar op de begroting drukken."

Vol verwachting kijkt de samenleving uit naar de beloofde inspanningen ten aanzien van de intensivering van de zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van de politie. In het afgelopen jaar is er immers grote prioriteit gegeven aan onder andere materiaal en uitrusting, meent Sapoen. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May