VHP wil minister Hoefdraad achter de tralies
30 Sep 2019, 13:13
foto


De VHP is niet te spreken over het verpanden van de Afobakadam. NPS-voorzitter Gregory Rusland had zaterdag gewag gemaakt hiervan. Volgens Rusland wil de regering US$ 500 miljoen lenen via Oppenheimer. De VHP zegt dat de besteding van dit bedrag in duisternis is gehuld. De oranjepartij zal de procureur-generaal vragen om minister Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen vanwege overtreding van het obligoplafond. 

Het persbericht van de VHP luidt alsvolgt: 
"De VHP heeft met grote bezorgdheid kennisgenomen van de berichten dat de regering van plan is de Afobakastuwdam te verpanden voor 500 miljoen USD. De VHP zal niet accepteren dat vele generaties Surinamers het slachtoffer worden van de incompetentie en corruptie van deze regering en wenst het volgende te verklaren:
1. De reden van de grote haast bij de behandeling van de Suralcodeal is nu geopenbaard. Het enige doel was om de Afobakastuwdam te misbruiken voor de ontembare leenzucht van deze regering. Hiertoe zijn de belangen van het volk opzijgezet. Suriname zit niet alleen met een vreselijk nadelige Suralcodeal maar dreigt nu ook de Afobakastuwdam te zullen gaan verliezen.

2. De besteding van de 500 miljoen is in volledige duisternis gehuld. Alles wijst er op dat deze gelden voor populistische doeleinden zullen worden besteed. Dit komt neer op het financieren van de verkiezingscampagne van de NDP. Het risico is levensgroot dat de lening niet zal kunnen worden terugbetaald. Dan zal Suriname de eigendom van de Afobakastuwdam verliezen.

3. Hierdoor zal de Afobakastuwdam worden verkwanseld aan een onbekend bedrijf/bedrijven. Deze nieuwe eigenaren zullen de controle hebben over de stroomtoevoer naar Paramaribo. Zij gaan ook de prijs bepalen waartegen Suriname stroom zal kopen. Alle voordelen van de Afobakastuwdam voor de Surinaamse burger zijn voorgoed verloren.

4. Het aangaan van de lening van 500 miljoen USD levert een strafbaar feit op volgens de Wet op de Staatsschuld van 2002. Hierop staat een straf van 10 jaar gevangenis. De opportunistische wetswijziging in 2017 door de NDP-coalitie doet daar niets aan af. Deze dekt een dergelijke overschrijding niet.

5. De VHP zal de Procureur-Generaal verzoeken uit hoofde van de Wet In Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers bij DNA het volgende te vorderen: Het in staat van beschuldiging stellen van de Minister van Financiën vanwege het misdrijf overtreding van het obligoplafond ex artikel 25 van de Wet op de Staatsschuld."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May