Haïti: Politie drijft demonstranten met scherpe munitie uiteen
28 Sep 2019, 08:39
foto
Mensen nemen deel aan een demonstratie waarbij om het aftreden van de Haïtiaanse president Jovenel Moise wordt geroepen in Port-au-Prince, Haïti. (Foto's: Reuters)


De Haïtiaanse politie heeft vrijdag traangas en scherpe munitie gebruikt om steeds gewelddadiger wordende demonstranten in de hoofdstad uit elkaar te jagen. De woede over de economische en politieke problemen in het land blijven toenemen.

Haïtianen protesteren tegen wijdverbreide voedsel- en brandstoftekorten, een verzwakkende valuta, dubbele inflatiecijfers en beschuldigingen van corruptie die zijn ingediend tegen ambtenaren in de verarmde Caribische natie. Velen roepen op tot het aftreden van president Jovenel Moise, omdat hij volgens hen heeft gefaald om een groot aantal problemen aan te pakken. Vier mensen stierven de afgelopen dagen in botsingen.

De protesten op vrijdag behoorden tot de grootste en meest gewelddadige in maanden, met getuigen die meldden dat een speciale eenheid van de Haïtiaanse nationale politie werd geplunderd en een politievoertuig in brand werd gestoken. In de rijkere buurten van Delmas en Petion Ville plunderden boze menigten ook verschillende winkels, banken en geldovermakingskantoren, geldautomaten en apotheken. Ze staken ook een gebouw in brand.

In een schijnbare poging om de spanningen te kalmeren, verving Moise op donderdag verschillende veiligheidsfunctionarissen na oproepen van mensenrechtenorganisaties om mensen te verwijderen die ze beschuldigden van betrokkenheid bij een bloedbad in de arme wijk La Saline in de hoofdstad. Moise annuleerde deze week ook zijn toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en hield een zeldzame toespraak voor de natie.

Hij stelde een eenheidsregering voor in de hoop de kalmte te temperen nadat een senator van een regerende partij een pistool had afgevuurd om een ​​menigte te verspreiden, waarbij een fotojournalist werd verwond. Politiewoordvoerder Gary Desrosiers zei dat vier mensen tijdens demonstraties tussen 16 en 25 september zijn doodgeschoten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May