Brazilië: Enorme olievlek treft tientallen stranden
27 Sep 2019, 16:46
foto
Twee olievaten zijn gevonden aan de kust van de deelstaat Sergipe. (Sergipe State Government)


Braziliaanse functionarissen onderzoeken de oorzaak van een enorme olievlek die tientallen stranden langs de noordoostkust van het land heeft getroffen. Uit analyse bleek dat de gevonden olie van een type was dat niet in Brazilië werd geproduceerd, zei het milieuagentschap Ibama. Er zijn geen aanwijzingen dat vissen en schelpdieren zijn besmet, maar minstens zes zeeschildpadden en een zeevogel zijn dood aangetroffen.

In de getroffen gebieden is een sanering aan de gang. De lekkage, voor het eerst ontdekt op 2 september, beslaat meer dan 1.500 km en is gedetecteerd op 105 locaties in acht staten, met gevolgen voor dieren in het wild en populaire stranden, waaronder Praia do Futuro in Ceará en Maragogi, in Alagoas.

Moleculaire analyse van de olie door het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras toonde aan dat de gemorste ruwe olie niet uit het land afkomstig was, zei Ibama in een verklaring. De test heeft ook aangetoond dat de olie afkomstig was van een enkele bron die nog niet is geïdentificeerd.

Ruwe olie wordt getest voordat deze wordt geëxporteerd om er zeker van te zijn dat deze voldoet aan de normen van de raffinaderij waarnaar deze wordt verzonden en kan worden geïdentificeerd aan de hand van chemische elementen, meldt persbureau Reuters. Autoriteiten geloven dat het morsen kan worden veroorzaakt door een tanker die olie ver van de kust transporteert. Twee olievaten zijn gevonden op twee stranden voor de staat Sergipe, aldus de lokale autoriteiten. Strandbezoekers en vissers zijn aangespoord om het materiaal te vermijden.

Twee zeeschildpadden die levend werden gered, werden door strandgangers teruggebracht naar de zee, terwijl een andere naar een revalidatiecentrum werd gestuurd. De situatie zou stabiel zijn in de meest getroffen staat, Rio Grande do Norte, terwijl de inspanningen nu werden gericht op Maranhão - een deel van het Amazone-regenwoudgebied - waar nieuwe lekkages werden gemeld.

"We hebben nog nooit zo'n ongeluk gehad in Brazilië ... Het is de eerste keer dat we een ongeval zien met een onbepaalde bron die zoveel staten treft," werd Ibama-coördinator Fernanda Pirillo geciteerd door persbureau Agência Brasil. Petrobras zei dat het ongeveer 100 werknemers zou inzetten voor het opruimen ondanks dat het niet betrokken was bij het morsen.

Anna Carolina Lobo, een coördinator van het mariene programma van de WWF-beschermingsgroep in Brazilië, zei dat de zaak aantoonde hoe kwetsbaar het bewakingssysteem van het land was. "Brazilië heeft weinig boten en analisten om te volgen wat er in onze wateren gebeurt", zei Lobo aan Associated Press. Ze zei dat de staatssteun voor dergelijk toezicht nog verder achteruitging onder de regering van extreemrechtse president Jair Bolsonaro.

De president, die in januari aantrad, heeft herhaaldelijk kritiek geuit op het werk van niet-gouvernementele groepen en activisten en heeft de begroting van milieuorganisaties, waaronder Ibama, verminderd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May