VS: Democraten starten formeel onderzoek naar Trump
25 Sep 2019, 00:53
foto
De Amerikaanse president Donald Trump woont een bilaterale ontmoeting bij met de Iraakse president Barham Salih in de marge van de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties in New York. (Foto: Reuters)


Amerikaanse democraten hebben een formeel onderzoek naar inbeschuldigingstelling van president Donald Trump geopend over claims dat hij politieke hulp van Oekraïne zocht. De aankondiging van het besluit kwam van top democraat Nancy Pelosi die zei dat de president "verantwoordelijk moet worden gehouden".

Trump heeft enige ongepastheid ontkend en de inspanningen "rommel" genoemd. Hoewel er krachtige steun van de Democraten is op beschuldiging, is het onwaarschijnlijk dat als het onderzoek verder gaat, het de Republikeinse gecontroleerde Senaat zal passeren.

Vorige week werd gemeld dat Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen bij een regeringswaakhond hadden geklaagd over de interactie van Trump met een buitenlandse leider, Later werd bekend dat het ging om de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky.

De Democraten hebben de klacht van die klokkenluider, die als 'urgent' en geloofwaardig wordt beschouwd door de inlichtingeninspecteur-generaal, geëist maar het Witte Huis en het ministerie van Justitie hebben geweigerd deze te verstrekken.

Wat er precies werd gezegd, blijft onduidelijk, maar Democraten beschuldigen Trump ervan te dreigen militaire hulp in te houden om Oekraïne te dwingen onderzoek te doen naar corruptie tegen Jpe Biden en zijn zoon Hunter. Trump heeft erkend dat hij over Joe Biden heeft gesproken met Zelensky, maar zei dat hij alleen probeerde Europa ertoe te brengen de hulp op te voeren door te dreigen met het onthouden van militaire hulp.

Pelosi zei dat Trump "de wet had overtreden" en noemde zijn acties "een inbreuk op zijn constitutionele verantwoordelijkheden".

"Deze week heeft de president toegegeven dat hij de president van Oekraïne heeft gevraagd actie te ondernemen die hem politiek ten goede zou komen," zei ze en voegde eraan toe: "De president moet verantwoordelijk worden gehouden."

De aankondiging van Pelosi geeft officieel toestemming aan een commissie om het telefoongesprek van de Amerikaanse president met de Oekraïense leider te onderzoeken en te bepalen of hij een onaantastbaar misdrijf heeft begaan. In haar aankondiging zei ze dat de zes andere congrescommissies die Trump onderzoeken in andere zaken, zouden doorgaan onder de paraplu van een formeel onderzoek naar beschuldigingen.

Als het doorgaat, zal het Huis van Afgevaardigden over eventuele beschuldigingen stemmen en met de Democraten in de meerderheid daar, zou het gemakkelijk kunnen slagen. Maar als het vervolgens naar de Senaat gaat, waar een tweederde meerderheid vereist is - en waar de Republikeinen heersen, zou het geen kans van slagen hebben.

Een YouGov-peiling zei dat 55% van de Amerikanen afzetting zou steunen als werd bevestigd dat president Trump militaire hulp aan Oekraïne had opgeschort om de functionarissen van het land ertoe te bewegen Joe Biden te onderzoeken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May