Aardbeving treft Noord-Pakistan, 22 doden
24 Sep 2019, 18:28
foto
Mensen verzamelen zich in de buurt van een beschadigde weg na een aardbeving met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter in Mirpur, Pakistan. (Foto: Reuters)


Een aardbeving met een kracht van 5.8 heeft Noord-Pakistan opgeschrikt. Volgens de overheid en de politie zijn 22 mensen omgekomen en zijn  bijna 200 anderen gewond geraakt. Foto's en video's van lokale media toonden een ingestort gebouw en scheuren in wegen die groot genoeg waren om auto's te verzwelgen in Mirpur, een stad aan de kant van Pakistan van het betwiste grondgebied van Kashmir in de buurt van India.

Districtscommissaris Mohammad Tayyab zei dat 19 mensen werden gedood, onder wie drie kinderen. Irfan Saleem, chef van de districtspolitie, zei dat er meer dan 100 gewonden zijn gevallen. "Ik ben nu in het ziekenhuis en er wordt mij verteld dat verschillende gewonden zich in een kritieke toestand bevinden," vertelde Saleem telefonisch aan Reuters.

Majoor-generaal Asif Ghafoor, een woordvoerder van de Pakistaanse strijdkrachten, tweette dat legertroepen met luchtvaart- en medische ondersteuningsteams werden uitzonden.

"Godzijdank is de schade beperkt tot één bepaald gebied, en dit is van alle kanten vrij toegankelijk", vertelde luitenant-generaal Mohammad Afzal, hoofd van de National Disaster Management Authority van Pakistan, aan ARY News TV. "Ik kan je nu meteen vertellen dat er geen angst is voor een heel groot dodental." De reddingsoperatie leek woensdagavond voltooid te zijn, zei Afzal.

"Onze hele concentratie is nu om de reddingsoperatie te versnellen", vertelde Raja Farooq Haider, premier van de regio Azad Kashmir, aan GNN TV. “Er zijn mensen die daar vastzitten en die onmiddellijke hulp nodig hebben. We zetten al onze middelen in om mensen het beste van onze hulp te bieden.”

De aardbeving deed zich 23 km ten noorden van Jhelum, Pakistan, voor op een relatief ondiepe  10 km, meldde de United States Geological Survey (USGS). "Premier Imran Khan spreekt zijn diepe bezorgdheid uit over de schade die is veroorzaakt door de aardbeving en geeft alle afdelingen opdracht onmiddellijk hulp te bieden," zei de Pakistaanse regering in een tweet.

De meeste schade was in een gebied tussen Jhelum en Mirpur, zei Afzal. Jhelum ligt in het noordoosten van Pakistan, ongeveer 120 km ten zuidoosten van de hoofdstad Islamabad. De laatste grote aardbeving in Kashmir vond plaats in 2005, waarbij meer dan 80.000 mensen omkwamen.

De Himalaya-regio is verdeeld tussen India, dat heerst over de dichtbevolkte Kashmir-vallei en de door Hindoe gedomineerde regio rond de stad Jammu, Pakistan, dat een wiggebied in het westen controleert, en China, dat een dunbevolkt hooggelegen gebied in de noorden, controleert. Het grondgebied wordt betwist tussen India en Pakistan sinds de verdeling in 1947 en is de oorzaak van twee oorlogen tussen de landen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May