Na 4 maanden hervatting veerdienst Suriname-Guyana
24 Sep 2019, 02:48
foto
Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie op Zorg en Hoop. (Foto: René Gompers)


Vanaf donderdag 26 september zal de veerverbinding tussen Suriname en Guyana worden hervat. De route zal worden onderhouden door de MB Sandaka, een Guyanese veerboot. De Canawaima zal per 16 oktober ingezet worden. Dit heeft minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport & Communicatie maandagavond, direct na de landing op Zorg en Hoop, vanuit Guyana, meegedeeld. Suriname schiet de kosten voor om de Canawaima te repareren en een facelift te geven. Hier hangt een prijskaartje van 365.000 euro aan. 

Chotkhan en delegatie hebben nog geen dag in Guyana vertoefd om harde noten “in een ontspannen en sportieve sfeer" te kraken. Gesproken is met de Guyanese minister van Transport en de bedrijfsvoering van de Canaiwama in het buurland. Er zijn harde afspraken gemaakt over onder andere de verdeling van de reparatiekosten, het herzien van de overeenkomsten, het verbeteren van de communicatie tussen de landen, het verbeteren van de service en een bedrijfsonderzoek aan beide kanten. Er zal nu vier keer per jaar vergaderd worden, deelt de minister mee. “Er komt ook een onderzoek door CLAD en Lutchman,” voegt Chotkan aan het lijstje van afspraken toe.  “We zeggen hiermee dat er iets mis moet zijn, maar het gaat erom dat dingen altijd beter kunnen gaan. We moeten tenslotte meer geld gaan verdienen.” 

De bewindsman deelt mee dat Suriname de eerste stap naar een oplossing gemaakt heeft, omdat langer wachten geen optie is. De veerboot is sinds mei buiten dienst. “Straks zouden we vier maanden hebben gewacht op de Guyanese zijde om in te komen,” merkt Chotkan op.  “Als we langer hadden gewacht zouden we nu niet concreet kunnen aangeven wanneer de dienst weer start.” Guyana komt nu pas in met de veerboot die allang ingezet moest worden zoals de overeenkomst voorschrijft, geeft Chotkhan aan. Er zijn geen beschuldigende vingers gewezen, omdat geen van beide partijen winst halen bij langer wachten, zegt Chotkan. 

“26 september gaan we starten met de ferry service, eerst met de Sandaka,” deelt Chotkan mee. “We doen nu grote reparaties aan de Canawaima, las- en constructiewerken worden uitgevoerd. De bedoeling is ook om de Canawaima een facelift te geven, zodat hij er anders uit gaat zien. De passagier zal gelijk zien dat eraan is gewerkt. Dat alles en om onderdelen aan te schaffen kost 365.000 euro". Op 16 oktober gaat de Sandaka terug en neemt de Canawaima weer over. Intussen heeft Guyana ook bekendgemaakt dat de veerverbinding wordt hervat. 

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May