Fernandes Group schenkt koelers aan Nationale Bloedbank
24 Sep 2019, 06:32
foto
Fernandes Group heeft een grote schenking gedaan aan de Nationale Bloedbank. Van l-r: Bryan Renten, Maria Tjon a Loi en Jules Fernandes. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Bloedbank van het Rode Kruis heeft maandag twee apparaten ontvangen, een freezer met een gecontroleerde temperatuurrange voor de opslag van eenheden plasma en een koeler voor de opslag van testmateriaal. De kwaliteit van de bloedproducten kan hierdoor worden gewaarborgd. Deze geste is gedaan door de Fernandes Group in verband met hun 80-jarig bestaan. De kosten voor dit project zijn bijkans SRD 195.000.  

Maria Tjon A Loi, medisch directeur van de Bloedbank vertelt dat Fernandes reeds decennia ondersteuning biedt. Zij herinnert zich dat er wekelijks bollen voor de bloeddonoren werden gegeven, en het mogen gebruiken van de trainingszaal van het bedrijf. In 2009 werd de Bloedbank ondersteund tijdens de Fernandes Avond Vierdaagse, met een thema waar het geven van bloed werd gestimuleerd. Medewerkers van Fernandes worden ook aangemoedigd tot bloeddonorschap. Medewerkers die bloed doneren krijgen van het bedrijf als geschenk de helft van de dag verlof om dit te doen. Dit doet het bedrijf al zeker tien jaar.
 
Jules Fernandes CEO van de Fernandes Group geeft aan dat het een heel belangrijk besluit is om bloed te geven. Het is nodig, en we helpen elkaar op die manier. “Het is het enige waar ik over durf op te scheppen. Ik geef bloed”. Het is het enige wat je doet wat niemand anders voor je kan doen, meent de ondernemer.

Fernandes realiseert zich dat ze samen met de samenleving, de mensen die onverantwoord petflessen weggooien, en de overheid een rol heeft te vervullen in het tegengaan van milieuvervuiling. “We spelen daarin ook een voortrekkersrol. We zijn de eerste geweest die zijn begonnen met ophaalprogramma’s via scholen en dat doen we nog steeds.”

Het bedrijf is voornemens om het komende jaar uitgebreid te investeren in het zelf opzetten van een nationale collectie infrastructuur met als doel om in 2030, honderd procent van alle flessen die verkocht worden door het bedrijf, terug te halen uit de markt en op een milieuvriendelijke manier te verwerken. Bryan Renten, directeur van Fernandes Bottling vertelt dat 95% van alle bedrijfsafval op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt. Alle plastic, karton en chemicals worden op een milieuvriendelijke manier behandeld en er wordt gefocust op het verminderen van bedrijfsafval.

Er zijn nog onvoldoende mensen die bloed doneren in Suriname, zegt Tjon A Loi. “We moeten zelf harder aan de weg timmeren om meer bloed binnen te halen van de bestaande mensen en de nieuwe donoren. Er zijn jaarlijks 500 tot 600 nieuwe bloeddonoren. Het streven is dat we dagelijks veertig eenheden binnen krijgen, maar dit haalt de Bloedbbank niet, zegt Tjon A Loi. 

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May