Rosebel: Binnen 30 dagen weer op volledige capaciteit
23 Sep 2019, 19:42
foto


Binnen 30 dagen verwacht Rosebel Goldmines zijn volledige mijnactiviteiten te hervatten. In de zuidelijke putten Mayo en Royal Hill zijn de activiteiten intussen ook weer opgestart. Het bedrijf kondigt aan dat het zijn werkzaamheden op de Saramacca-site ook weer heeft opgepakt.

In de planning ligt ook om de 325 werknemers die op 15 augustus de wacht was aangezegd, terug te roepen. Met de lokale gemeenschap is er een overeenkomst getekend die mogelijk maakt dat begin november de Saramacca erts kan worden vervoerd naar de Rosebel raffinaderij.

"We hebben samen met onze stakeholders gewerkt aan een duurzame oplossing, wat heeft geresulteerd in de hervatting van de mijnbouwactiviteiten in de zuidelijke putten in Rosebel," zegt Stephen Letwin, president en CEO van moedermaatschappij Iamgold. "We zijn verheugd dat we onze samenwerking met de lokale gemeenschappen en de overheid hebben versterkt tijdens dit proces, en we kijken ernaar uit om onze werk gezamenlijk voort te zetten."

Na een onderbreking van bijna een maand begon Rosebel met de herstart van zijn mijnactiviteiten in de noordelijke putten. In minder dan een maand tijd kwam de hoogste baas van Iamgold, Letwin, naar Suriname door de ontwikkelingen die zich hadden voltrokken op de concessie van Rosebel.

Ongeregeldheden in het Royal Hill pitgebied hadden ertoe geleid dat een illegale mijnwerker was doodgeschoten. Daarop vernietigden verhitte dorpsbewoners en illegale mijnwerkers bezittingen van het goudbedrijf. Machines en bussen werden in brand gestoken. Rosebel heeft daarop zijn personeel geëvacueerd, omdat het de veiligheid van zijn arbeiders niet kon garanderen. De wekenlange onderbreking van de mijnactiviteiten heeft het bedrijf en het land enorme schade berokkend. Het bedrijf heeft zijn prospecties voor dit jaar al naar beneden bijgesteld, waardoor Suriname ook minder inkomsten in de vorm van royalties zal ontvangen.
Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January