Stedenband wordt versterkt met Chinese provincie
22 Sep, 04:44
foto
Chen Weiqiang de Vice Mayor van Zhejiang krijgt een presentje van districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost. (Foto: Raoul Lith)


Er is al zeker 21 jaar een stedenband met de Chinese stad Hangzhou, waar Zhejiang een provincie van is, vertelt districtscommissaris (dc) Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost. De dc had een Chinese delegatie uit Zhejiang op het commissariaat op bezoek. Nerkust geeft aan dat er in de afgelopen periode al een aantal ontwikkelingsprojecten is uitgevoerd, waardoor een hechtere samenwerkingsband is ontwikkeld. Hij noemt met name het safe city project en het mobile payment project. Suriname is een van de eerst landen in de regio dat het mobile payment systeem gebruikt, het werkt perfect en is super veilig. "Vandaar dat wij het ook promoten en de samenleving vragen hiermee te werken," zegt de dc.

Binnen de samenwerking wordt momenteel gekeken naar een fietspaden project. Zowel Paramaribo als Zhejiang hebben weinig fietspaden, legt Nerkust uit. “We kijken welke wegen in de rustige buurten getransformeerd kunnen worden tot ‘only bycile’ wegen, maar niet door de hoofdwegen. Je hebt dan een netwerk voor fietsen, waar mensen zich veilig kunnen verplaatsen.” Een ander voordeel is dat het ook goed is voor de gezondheid om te bewegen, vult Nerkust aan.

Ook stelt de dc  projecten op het gebied van eco-toerisme en stadsverfraaiing in het vooruitzicht. “Uiteindelijk moeten we werken aan de opbouw van ons land en wie ons de ondersteuning kan geven, moeten we met open armen aannemen,” meent Nerkust. “Hoewel Paramaribo een kleine stad is, kijken wij ook waar wij van toegevoegde waarde kunnen zijn op hetgeen dat zij hebben, dat krijgen we  van China wel te horen.” De dc legt uit dat de stedenband relatie gezien moet worden als een “zuster-zuster relatie”. “Je bent er als familie om elkaar te helpen en om te trekken, afhankelijk van wat er is wordt de ondersteuning gegeven aan elkaar.”

Ook ambassadeur Liu Quan van China geeft aan erg enthousiast te zijn met het bezoek van de delegatie uit Zhejiang aan Suriname. De diplomaat zegt dat de ontmoeting erg goed was en dat het zeker de relatie tussen de twee landen zal versterken. Er wordt momenteel een klein project besproken, waarbij er gewacht wordt op voorstellen vanuit Paramaribo. Hij geeft aan dat het een goede start is en hoopt dat het kan worden uitgebreid. Het versterkt volgens hem de vriendschappelijke banden tussen lokale mensen in beide landen.

De ambassadeur maakte meteen van de gelegenheid gebruik om te vertellen dat de provincie Zhejiang heel erg bekend is op het gebied van technologie, digitale economie, toerisme, veeteelt, landbouw, visserij en onderwijs. Zhejiang heeft volgens hem ook nog een hoge mate van productie en staat op dit gebied op nummer vier in heel China.

Raoul Lith