Santokhi: Land kan herstellen van 'stress'
22 Sep, 02:47
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi houdt zijn inleiding tijdens de conferentie Nationale Verbroedering en Integratie: fundament voor duurzame harmonie, stabiliteit en groei in het Lalla Rookh-centrum. (Foto: René Gompers)


"Net als een individu, kan ook een land 'stress' hebben. Maar dat komt door bestuurlijk en financieel mismanagement. Vaak horen we dat Suriname rijk is aan natuurlijke hulpbronnen, en voor maanden worden aankondigingen gedaan dat olie zal worden gevonden. Net als bij een individu in 'stress',  kunnen we als land, als samenleving herstellen van een crisis door selectieve veranderingen door te voeren, door bepaalde keuzes te maken en andere opties achterwege te laten". Dit zei VHP-voorzitter, Chan Santokhi, zaterdag tijdens de conferentie Nationale Verbroedering en Integratie: fundament voor duurzame harmonie, stabiliteit en groei. 

"We kunnen niet meer geld blijven lenen en teren op andermans geld! We moeten af van deze cultuur om uit te geven, wat we niet hebben. Het is onverantwoordelijk en op den duur desastreus, want het leidt tot stress, crisis en uiteindelijk falen als individu en als land. Dames en heren, centraal en belangrijk is dat we met zijn allen in eenheid en saamhorigheid achter deze nationale veranderingen tot groei en ontwikkeling moeten staan. We hebben met zijn allen een recht, maar meer nog een plicht, om op 25 mei 2020 deze eenheid en saamhorigheid massaal ten faveure van verandering te demonstreren," stelde Santlokhi. 

De politicus voerde aan dat gezamenlijk gezamenlijk gewerkt moet worden aan economische groei door individuele en collectieve investeringen nationaal en internationaal, ook van de diaspora. "Dit vertrouwen in ons eigen kunnen en in ons, kan alleen gerealiseerd worden als we in staat zijn op voorspelbare, vertrouwenwekkende en transparante wijze investeerders weten aan te trekken. Laten we niet vergeten dat we niet alleen zijn in de wereld. We gaan vriendschappelijke relaties opbouwen met landen en organisaties die ons kunnen helpen op weg naar welvaart en een beter leven, maar ik besef ook dat dezelfde vrienden ook onze concurrenten zijn. We zullen dus met een overtuigend verhaal moeten komen."

Maar een verhaal, een goed plan en visie alleen is niet voldoende. Er is een goed bemenst apparaat van bestuur en bedrijfsleven nodig, dat ethisch kan handelen en leiden. Centraal hierin is leiderschap. 

Voorbeeldig, eerbaar en respectabel leiderschap dat in staat moet volgens Santokhi zijn om:
1. een sterke en inspirerende visie neer te zetten met duidelijke doelstellingen; een visie die de burgers van dit land centraal stelt, zich richt op geloof in ons eigen kunnen, liefde voor het land, op het verbeteren van onze imago wereldwijd.
2. Beleid en programma’s te ontwikkelen die doelmatig en transparant, maar belangrijker nog gebaseerd zijn op cijfermatige analyses en uiteindelijk meetbaar zijn. Uiteindelijk moet de rapportage en verantwoording worden afgelegd aan het volk.
3. Strategische en effectieve operationele implementatie te realiseren, zodat de gestelde specifieke doelen gerealiseerd worden. Er worden teveel beloften gemaakt en de balans is te vaak dat marginaal is uitgevoerd.
4. Een goed, toegewijd, eerlijk en hardwerkend team van uitvoerders bij elkaar te brengen op alle niveaus om ons uit de crisis te halen.
5. Om fouten te herkennen, die fouten ook te erkennen en tijdig de nodige aanpassingen door te voeren. Goede en inspirerende leiders hebben daar geen moeite mee, afschuiven van verantwoordelijkheid is een zwaktebod en onoprecht.

"Een goed politiek en regeringsleider verschaft comfort en zekerheid aan een samenleving, dat door verschillende gevaren wordt bedreigd van binnen en buiten. Zo’n leider mag geen onderdeel zijn van het probleem of het probleem zelf zijn. Van goede leiders wordt verwacht dat ze voor het volk werken, voor hun gezinnen en kinderen een stukje veiligheid waarborgen en kansen bieden voor groei en inkomen," benadrukte Santokhi. 

U kunt de toespraak van de VHP-voorzitter hier downloaden. 
pdf-icon.gif VHP-Verbroederings_Speech_Chan_Santokhi.pdf