Personeel SBB weer in actie, wacht gesprekken af
17 Sep, 14:38
foto
Bondsvoorzitter Dino Souprayen met de stakende personeelsleden van de SBB. (Foto's: Raoul Lith)


Het personeel van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is in actie. De bond heeft maandag een algemene ledenvergadering (alv) belegd om te praten over de ontwikkelingen rond de cao-onderhandelingen met de directie. Dino Souprayen, ondervoorzitter van de bond, zegt dat het niet vlot loopt. “Het financiële daar zijn we al een maand mee bezig, we hebben nog geen reactie van de minister. Wat betreft het secundaire deel moeten er nog wat zaken gedaan worden”. Souprayen zegt dat de mensen niet langer kunnen wachten en in de alv hebben ze aangegeven dat ze het werk neerleggen.

In opdracht van de directie zijn de werknemers vanmorgen buiten de poort gehouden. De vakbondsman vertelt dat er gisteren laat brieven zijn ontvangen via de mail. Daar wordt de mededeling gedaan dat de mensen die actie voeren buiten de poort moeten blijven. Ook het principe van ‘no work no pay’ wordt per heden gehanteerd. “Een paar dames van interieurverzorging waren vanmorgen heel vroeg binnen en hebben ze die info niet gehad. En zij zijn door een onderdirecteur weggejaagd naar buiten. Dat vinden we een heel kwalijke zaak,” vertelt  Souprayen. Hij stelt dat er geen ruzie is maar dat het slechts gaat om naleving van overeenkomsten.

Volgens Souprayen is het contact tussen minister Lekhram Soerdjan van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heel goed te noemen. “De minister is een man die zaken gelijk wil aanpakken en begrijpt waarover het gaat. Hij heeft ook over de koersen gesproken en heeft om ruimte gevraagd. Maar we zijn bijna een maand verder,” zegt de bondsman. Hij deelt mee dat er sinds 2015 wordt onderhandeld dat salarissen volgens overeenkomsten moeten worden uitbetaald. Want de lonen van de werknemers zijn bevroren. “Het is bijna 5 jaren dat we zijn achtergehouden en we verdienen 30 procent van wat we zouden moeten verdienen,” merkt hij op.

Voor de werknemers in actie heeft de bond een tent buiten op het terrein opgezet. De vakbondsman zegt dat hij uitkijkt naar een uitnodiging van de minister voor verdere gesprekken.

Raoul Lith