Parmessar neemt besluiten opvoeren productie in Alliance
16 Sep, 10:47
foto
Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij op werkbezoek in Alliance en Bakkie. Er zijn gelijk enkele maatregelen getroffen om de productie te stimuleren. (Foto: LVV/NII)


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft besloten medewerking te verlenen voor het opvoeren van de productie van de kokosaanplant met 10 ha in Alliance. Verder zal er gewerkt worden aan het planten van olienoten en de mogelijkheid tot het verwerken in flessen, bekeken worden. Het ministerie zal zich inzetten om meer bekendheid te geven aan de recreatiemogelijkheden op Alliance ter bevordering van de toeristensector. 

Parmessar heeft zaterdag een werkbezoek gebracht aan Staatsbedrijf Alliance. Hij wilde meer inzicht krijgen over de status van Alliance en Bakkie. Hij heeft diepgaand de mogelijkheden die er zijn voor de Surinaamse exporteurs om zaken te kunnen doen met Alliance en Bakkie, besproken. Faisal Kurban, manager van het Staatsbedrijf heeft een presentatie verzorgd waarbij de ministeriële delegatie omstandig is geïnformeerd over de status van de onderneming en over de productie van citrus en plantmateriaal, meldt LVV via het Nationaal Informatie Instituut. 

Met de bewindsman is meegereisd zijn staf en een technische delegatie van het ministerie, de Chinese ambassadeur, Liu Quan, de Commercial Counselor Chen Zongwei, Umar Taus (voorzitter), Swami Girdhari (secretaris) en Manodj Nanda leden van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) alsook de Interim manager van de National Plan Protection Organisation, Imana Power.

Taus zal de mogelijkheid bekijken voor het opzetten van kippenteelt en het opstarten van het houden van kleine schapen. Met het ministerie van Binnenlandse Zaken zal er gesproken worden over het verzekeren van de rechtspositie van het personeel aldaar. Vanuit de private sector zal VEAPS okerzaden beschikbaar stellen aan het Staatsbedrijf, zodat er plantjes kunnen worden uitgezet. De bedoeling is dat over enkele maanden het Staatsbedrijf zal starten met het leveren van 5000 kg oker per maand voor de leden van VEAPS voor de exportmarkt.

De activiteiten zullen nu voorbereid worden en het doel is gesteld om tussen oktober en december 2019 over te gaan tot de productie. De onderneming heeft ongeveer 160 kokosplanten nodig per ha. De minister zal op zoek gaan naar 1000 planten. Verder zal het Staatsbedrijf ondersteuning krijgen van de coördinator regio Midden en het ministerie ter uitvoering van de werkzaamheden. Ook de medewerkers worden getraind. 

Aan het Staatsbedrijf Suriname Zwaar Materiaal (Surzwam) is gevraagd ondersteuning te bieden bij het rehabiliteren van de plantage. Surzwam zal de mogelijkheid bekijken om een investering te plegen met duidelijke afspraken.
Verder heeft de bewindsman opdracht gegeven om per maandag 16 september 2019 het bedrag welke gevraagd word voor de huur van faciliteiten van het Staatsbedrijf aan derden, te verhogen zodat de inkomsten toenemen.

Minister Parmessar heeft met deze concrete voorstellen getracht om het Staatsbedrijf dat 31 arbeiders telt, te halen uit haar huidige situatie en verzekert de samenleving dat Alliance in handen blijft van de overheid, zegt LVV. 
Advertenties