Dikan wil concept grondenrechten 19 september presenteren
15 Sep, 14:42
foto
Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) hoopt op 19 september het eerste concept van de grondenrechtenwetten te presenteren. Op 9 augustus (Dag der Inheemsen) had hij het stappenplan overhandigd aan president Desi Bouterse. Op de Dag van de Marrons op 10 oktober zal de bewindsman de goedgekeurde wetten wereldkundig maken. Op deze manier wil hij alle belanghebbende groepen betrekken. 

Een delegatie van de commissie ‘Saamaka Daka’ heeft een bezoek gebracht aan Dikan. Het doel van het bezoek was om de minister op de hoogte te stellen van de plannen van de commissie ter herdenking van de ondertekening van het vredesverdrag tussen de Saamaka en de koloniale overheid. De ondertekening heeft plaatsgevonden op 19 september 1762. Net als de overige stammen van Afro-Surinamers in het binnenland, bestaat ook de Saamaka uit tot slaaf gemaakte Afrikanen, die zichzelf hadden vrijgevochten of waren weggelopen en zich in het oerwoud hadden herenigd, meldt RO in een persbericht via het Nationaal Informatie Instituut. 

De Saamaka Daka zal dit jaar voor het eerst groots worden gevierd. Commissievoorzitter Rinaldo Huur heeft de bewindsman verzocht om de nodige maatregelen te treffen en alles wat binnen zijn vermogen ligt te doen om de viering van deze dag tot een succes te maken. De commissie heeft onlangs een verzoek gericht aan de regering om in verband met de viering van de Saamaka Daka voor dit jaar de dag van 19 september in te stellen als een eenmalige vrije dag. Het doel daarvan is om de Saamaka gemeenschap de gelegenheid te geven om op deze vrije dag goed tot bezinning te komen. 

Er zijn verschillende activiteiten gepland, waaronder een lezing door de adviseur van de commissie Saamaka Daka, Eddy Jozefzoon. Op 19 september zal er een ‘tuwe wataa' (plengoffer) plaatsvinden aan de Kleine Waterstraat. De dag verder gevierd in de Palmentuin. De Saamka Daka wordt ook op Brownsweg, Foetoe Naa Kaba en in nog vijf grote dorpen in het Boven Suriname-gebied gevierd.
Dikan is ingenomen met het initiatief om deze dag te herdenken. Hij heeft zijn volle ondersteuning toegezegd. 
Advertenties