Cuba: dreigende brandstofcrisis door Amerikaanse sancties
12 Sep 2019, 18:33
foto
Cuba's president stelde voor dat mensen vanuit huis zouden moeten werken, om het gebruik van het openbaar vervoer te vermijden. (Foto: EPA)


De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel heeft het land gewaarschuwd om de komende weken problemen met de brandstofvoorziening te verwachten. Hij zei dat de distributie, vooral van diesel, zwaar werd getroffen door Amerikaanse sancties tegen Venezuela, Cuba's belangrijkste olieleverancier.

Díaz-Canel zei dat mensen vanuit huis zouden moeten werken, omdat volgende week waarschijnlijk black-outs zouden zijn. Hij benadrukte dat het land in een betere positie verkeerde dan in 1990, de ‘Speciale Periode’, de jaren van extreme bezuinigingen en black-outs door de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

In mei kondigde Cuba rantsoenering aan van meer producten te midden van tekorten die de schuld waren van het handelsembargo van de Verenigde Staten en het hamsteren door de bevolking.

In 2017 heeft de Amerikaanse president Donald Trump een aantal handels- en reisbeperkingen opnieuw opgelegd die zijn voorganger Barack Obama had opgeheven. Hij hield de ambassade in Havana wel open en continueerde vluchten naar het land.

In een onverwachte televisietoespraak op woensdag, waarschuwde de Cubaanse president dat de regering noodmaatregelen moest treffen om een acuut brandstoftekort te voorkomen. Maar hij gaf toe dat "er de komende dagen gespannen situaties kunnen zijn bij de distributie van sommige producten en het verlenen van diensten aan de bevolking".

In het bijzonder garandeerde hij dat er vóór zondag geen black-outs zouden zijn, maar daarna niet. De president voegde eraan toe dat mogelijke black-outs "niet zo lang noch zo intens zullen zijn als die van de Speciale Periode".

Het is echter duidelijk dat er in de toekomst meer en zwaardere maatregelen nodig zijn, zoals brandstofrantsoenering, als de zaken de komende weken niet stabiliseren. Dit is echter geen nieuwigheid voor de Cubanen, soberheid is hen niet onbekend. Vlak na de revolutie in 1959 werd op het eiland een universeel rantsoeneringssysteem geïntroduceerd.

Sommigen in Cuba hadden gehoopt dat het recente ontslag van de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton, bekend om zijn anti-Castro beleid, zou kunnen leiden tot een verbetering van de bilaterale banden. De regering Trump heeft echter niet de intentie getoond om de sancties te versoepelen opdat tankers uit Venezuela de havens van Cuba kunnen bereiken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May