Hong Kong: Politie weert protest van luchthaven af
07 Sep 2019, 13:34
foto
De oproerpolitie nabij het Tung Chung station in Hong Kong, China.(Foto's: Reuters)


De politie van Hongkong heeft anti-gouvernementele demonstranten de toegang tot de luchthaven zaterdag kunnen verhinderen. De demonstranten waren van plan om de luchthaven te blokkeren. Echter vuurde de politie traangas af voor een tweede  achtereenvolgende nacht in het dichtbevolkte district Mong Kok van de Chinese stad. De onrust in Hong Kong is zijn 14e week ingegaan.

De politie controleerde op kaartjes en paspoorten zodat alleen vliegtuigpassagiers naar de luchthaven konden komen om de chaos van afgelopen weekend te voorkomen. Activisten blokkeerden toen de toegangswegen, gooiden puin op treinsporen en vernielden het MTR-metrostation in de nabijgelegen nieuwe stad Tung Chung.

Demonstranten bezetten vorige maand ook de aankomsthal, waardoor vluchten werden gestopt en vertraagd, te midden van een reeks botsingen met de politie. Toen de nacht op zaterdag viel (tijdsverschil Suriname-Hong Kong 11 uren), waren er enkele kat-en-muis-impulsen tussen demonstranten en politie in Tung Chung, maar geen teken van hernieuwd geweld.

Meer dan drie maanden van protesten hebben soms delen van Hong Kong, een belangrijke Aziatische financiële hub, verlamd te midden van straatgevechten tussen demonstranten en politie die hebben gereageerd met traangas, pepperspray en waterkanonnen. Gewelddadige arrestaties van demonstranten hebben internationale aandacht getrokken.

Op vrijdagavond vielen honderden demonstranten, velen gemaskerd en gekleed in het zwart, MTR-metrostations in het Mong Kok-district aan, gericht op televisie-scènes van politie die demonstranten sloeg op een metrotrein op 31 augustus terwijl ze op de grond krompen.

Activisten, boos dat de MTR de stations sloot om te voorkomen dat demonstranten CCTV-beelden van de mishandeling verzamelden en eisten, sloeg borden weg, stichtten branden aan op straat en zetten graffiti op muren.

Demonstranten verzamelden zich opnieuw na het vallen van de avond op zaterdag om te worden verspreid door traangas, gevolgd door botsingen met de politie. Het was snel voorbij.

"We hadden de cijfers niet", zei een gemaskerde mannelijke demonstrant die vluchtte uit Prince Edward station achtervolgd door oproerpolitie. "We komen terug."

Er waren 's middags buiten het vliegveld scenes van schreeuwende politie en mensen die aankomende familieleden wilden ophalen, maar die moesten weggaan. "Het is absoluut belachelijk. We hebben ons 80-jarige familielid dat van de vlucht komt. Hoe komt ze thuis zonder onze hulp?" zei Donny, die alleen zijn voornaam gaf. "Deze politie luistert niet naar alles wat we te zeggen hebben. Wij zijn normale mensen.'

De luchthaven Chek Lap Kok werd in de laatste dagen van de Britse overheersing gebouwd op teruggewonnen land rond een klein eiland en wordt bereikt door een reeks bruggen.

De protesten hebben de Chinese president Xi Jinping zijn grootste populaire uitdaging gegeven sinds hij aan de macht kwam in 2012.

Hong Kong-leider Carrie Lam kondigde deze week concessies aan om de protesten te beëindigen, waaronder het formeel schrappen van een enorm impopulaire uitleveringswet, maar velen zeiden dat de concessies te laat waren, te laat. Ze zei dat Beijing haar "helemaal" steunde.

Het wetsvoorstel zou uitleveringen van mensen naar het vasteland van China mogelijk hebben gemaakt om voor de rechter te worden gebracht door de Communistische Partij. Hong Kong heeft daarentegen een onafhankelijke rechterlijke macht die teruggaat tot de Britse overheersing.

Maar de demonstraties, die in juni begonnen, zijn al lang uitgegroeid tot oproepen voor meer democratie en veel demonstranten hebben toegezegd om door te vechten.

Hong Kong keerde in 1997 terug naar China volgens een formule “één land, twee systemen” die garant staat voor vrijheden die niet op het vasteland worden gelden. Veel inwoners van Hong Kong zijn bang dat Beijing die autonomie aantast.

China ontkent de beschuldiging van bemoeienis en zegt dat Hong Kong een interne aangelegenheid is. Het heeft de protesten aan de kaak gesteld, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië beschuldigd van het veroorzaken van onrust en heeft gewaarschuwd voor de schade aan de economie.

Hong Kong wordt geconfronteerd met zijn eerste recessie in een decennium. Ratingbureau Fitch Ratings verlaagde vrijdag de standaardrating van de emittent op lange termijn van Hong Kong naar "AA" van "AA +" op vrijdag.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Hong Kong bijgewerkt en gewaarschuwd dat Amerikaanse burgers en consulaire medewerkers het doelwit waren geweest van een recente propagandacampagne door China "de Verenigde Staten ten onrechte beschuldigd van het veroorzaken van onrust".

Het algemene risiconiveau blijft op de tweede laagste van een vier-niveau meter, nadat het  op 7 augustus werd verhoogd om het escalerende geweld weer te geven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May