Caricom roept op tot hulp voor Bahama's
04 Sep 2019, 00:57
foto
Caricom-voorzitter Allen Chastanet.


Caricom-voorzitter Allen Chastanet zegt dat hij getroffen is door de vroege berichten die uit de Bahama's komen, waar Dorian als een catastrofale orkaan van het hoogste niveau, huis heeft gehouden. Er zijn tot nog toe vijf doden gemeld. De Caricom-topman zegt dat de ernstige verwoesting doet denken aan wat een aantal Caricom-staten twee jaar geleden hebben meegemaakt met de orkanen Irma en Maria.

"De Caribische Gemeenschap is op dit moment volledig solidair met de regering en het volk van de Bahama's en staat klaar om alle hulp te bieden die nodig is om de gevolgen van deze tragedie het hoofd te bieden." Chastanet zegt dat bij de laatste Caricom-top in Saint Lucia in juli dit jaar regeringsleiders opties hadden overwogen om acties van de lidstaten te financieren om de weerbaarheid tegen de gevolgen van klimaatsverandering op te bouwen. De oprichting van een veerkrachtstichting was een van de opties. De Caricom-topman hoopt dat deze kwestie in de komende maanden een nieuwe impuls zal krijgen. De directe nadruk moet liggen op "het helpen van onze broeders en zusters in de Bahama's om zo snel mogelijk weer op de been te komen."

Voorafgaand aan orkaan Dorian nam het Caribbean Disaster Emergency Management Agency het voortouw om het regionale responsmechanisme te coördineren. Er zijn twee Rapid Needs Assessment-teams ingezet op de Bahama's. Deze teams zullen de regering helpen om de situatie te bevoordelen en onmiddellijke hulpverlening in de nasleep van de orkaan te vergemakkelijken. "Zodra we een behoeftenlijst hebben opgesteld, zullen we deze informatie delen met het publiek en de bredere Caribische familie," zegt Chastanet. "Ik dring er bij al onze burgers op aan - hier in de regio en in de Diaspora - om steun te verlenen aan de herstelinspanningen." Hij heeft ook een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om samen te werken om de Bahama's doro de moeilijke dagen en maanden heen te helpen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May