Orkaan Dorian: 6 doden en extreme overstromingen op Bahama’s
03 Sep 2019, 16:35
foto
De ravage die orkaan Dorian in de Bahama's heeft aangericht is nog niet helemaal duidelijk. (Foto's: Reuters)


Premier Hubert Minnis van de Bahama’s heeft bekendgemaakt dat orkaan Dorian zes dodelijke slachtoffers op de Abaco eilanden heeft gemaakt. Tijdens een persconferentie op het National Emergency Management Agency (NEMA) in New Providence beschreef Minnis de storm als een "historische tragedie" voor de archipel.

De op één na sterkste Atlantische storm ooit geregistreerd, geselde zondag en maandag de eilandketen met aanhoudende windsnelheden van maximaal 225 km/u en teisterde het met zware regenbuien. Grand Bahama wordt geconfronteerd met "extreme overstromingen" nadat Dorian 75 centimeter regen dumpte, zei het National Hurricane Center (NHC) in zijn update om 10.00 uur vandaag. De internationale luchthaven Freeport op het eiland staat compleet onder water meldt de lokale parlementariër Iram Lewis in video's die hij op sociale media deelde.

Inwoners van de Bahama's bellen naar het live televisieprogramma van “ZNS” om geliefden die vermist zijn door orkaan Dorian op te roepen. Minister van Milieu en Huisvesting van Bahama, Romauld Ferreira, zei aan “ZNS”  dat er nog steeds inspanningen werden gedaan om kwetsbare bevolkingsgroepen te redden.

“Vergis je niet, we laten geen steen ongemoeid. Als er iemand is die hulp nodig heeft, zullen we hem vinden en zullen we hem de hulp geven die hij nodig heeft. Ons team zal deel uitmaken van een groter team. Die niet alleen gaan kijken naar schade, maar ook troost brengen”, zei Ferreira.

De 33-jarige Michael Hynes, heeft de afgelopen twee nachten, schuilend voor orkaan Dorian, doorgebracht in zijn kantoor in het gebouw van de Bahamas Industrial Technologies in Freeport, samen met zijn twee broers, hun vriend en 5 honden. “We bereiden ons voor op het ergste en verwachten het beste. Maar dit is erger dan wat iemand op aarde had kunnen verwachten. Onvoorstelbaar”, zei hij tegen CNN en voegde eraan toe dat hij maar een paar uur kon slapen.

Hij beschreef de wind van orkaan Dorian als 'het ergste op aarde'. "Ik kan het niet beschrijven. Ben je ooit in een orkaan geweest? Zo ja, dan was het twee keer zo erg. Het is als het geluid van een denderende trein, op 1m afstand, dat je 30 uur lang hoort”, zei hij.

Ooggetuigenvideo's en rapporten schetsten een beeld van massale en wijdverspreide overstromingen, met families die in paniek naar hun daken vluchten om te ontsnappen aan stijgend water. De Bahamas Press toonde video's van het Rand Memorial Hospital in Freeport onder water, waarbij patiënten werden gedwongen te evacueren. Yasmin Rigby, inwoner van Freeport vertelde aan persbureau Reuters: "Mensen die dachten dat ze veilig waren, roepen nu om hulp".

Journalist Kyle Walkine tweette dat hij zich in een gebouw met drie verdiepingen bevond "geloofde dat het één van de sterkste in Freeport was en het beeft.  Enkele inwoners posten op Twitter, dat een kerk in Freeport zijn dak had verloren en tientallen mensen in gevaar waren, terwijl een ander Twitter-bericht opriep tot het redden van een tante en negen anderen uit stijgende wateren in de stad.

Clint Watson, een journalist in de hoofdstad Nassau, zei dat mensen in Grand Bahama werden bedolven door "bakken regen" en video's online plaatsten waarin te zien was hoe het water naar de ramen van hun zolder opsteeg.

Dorian nam eerder vandaag in sterkte af en is een orkaan van de derde categorie geworden, maar het eiland Grand Bahama stond op zijn minst weer een dag met zware regen, harde wind en stormvloeden te wachten. Samen met de enorme hoeveelheid regenval, ziet Grand Bahama windstoten van 225 km/u en stormvloed van 3-5m boven normale getijdenniveaus, die vernietigende golven veroorzaken, zei het NHC.

Orkaan Dorian heeft de op een na kortste afstand in 24 uur afgelegd door een grote orkaan (categorie 3 of hoger) sinds het bijhouden van data in 1850 begonnen, volgens orkaanonderzoeker Philip Klotzbach, Colorado. De kortste ooit is orkaan Betsy in 1965 geweest, die slechts 20km over de Atlantische Oceaan reisde.

Dorian bracht de meeste van de laatste paar dagen door met het ranselen op de Bahama's, terwijl het met een snelheid van 1,6 km/u of langzamer over de Atlantische Oceaan bewoog. De statistieken laten zien dat van middernacht van maandag tot dinsdagochtend de storm slechts 48 km in 30 uur kroop.

De 185 km/u maximale aanhoudende winden van Dorian maakt het de tweede sterkste storm, door windsnelheid, sinds 1950 in het Atlantische bekken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May