Ongekende verwoesting zegt premier van Bahama’s
02 Sep 2019, 12:31
foto
Orkaan Dorian gezien vanaf het internationale ruimtestation ISS bekeken in een stilstaand beeld verkregen uit een video.
(Foto: NASA via Reuters)


Hubert Minnis, premier van Bahama’s, noemde de door Dorian aangerichte verwoesting 'ongekend' in een tweet op zijn officiële Twitter-account maandag. De verwoesting die zichtbaar is laat weggewaaide daken en omvergeworpen auto's. Overal zijn elektriciteitsleidingen uit de grond getrokken, terwijl duizenden mensen hun toevlucht zochten in scholen, kerken en orkaanschuilplaatsen.

De Bahamas Press meldde vanmorgen dat een jongen van 7 jaar de eerste was waarvan bekend was dat hij stierf in de orkaan. Het meldt dat Lachino Mcintosh is verdronken terwijl zijn familie probeerde hun huis in de Abacos, Bahama's te verlaten. Zijn zus wordt vermist, zei de Bahamas Press.

"Grand Bahama voelt nog steeds de impact van de Category 5 Hurricane Dorian," zei Minnis in de tweet. Winden zijn gedaald tot 265 km/u maar Dorian blijft een extreem gevaarlijke storm. "Gebaseerd op rapporten uit Abaco, is de verwoesting verschrikkelijk, maar onze focus ligt nu op redding, herstel en gebed", voegde hij eraan toe.

Het oog van orkaan Dorian, die momenteel boven Grand Bahama is, beweegt niet veel, volgens de update van 8:00 uur van het National Hurricane Center. Deze ‘monster’ storm zal ‘extreme verwoesting’ veroorzaken en ‘enkele uren’ aanhouden boven Grand Bahama voordat het langs de Verenigde Staten ombuigt, meld het NHC.

Inwoners van Grand Bahama, waar de orkaan is aangeland, worden aangemoedigd om hun schuilplaatsen niet te verlaten wanneer het oog van de orkaan voorbijgaat. Bewoners van de Abacos, waar Dorian voor het eerst toesloeg, worden geadviseerd in hun schuilplaatsen te blijven tot de omstandigheden later vandaag verdwijnen.

Premier Hubert Minnis beval alle toeristen om de Bahama's te verlaten en zei tijdens een emotionele nieuwsconferentie op zondag: ‘Dit is waarschijnlijk de meest trieste en slechtste dag van mijn leven. Hij noemde Dorian een 'monsterstorm' en voegde eraan toe: 'We staan voor een orkaan, één die we nog nooit in de geschiedenis van de Bahama's hebben gezien.'

Het centrum van de storm ligt  nu op ongeveer 72 km ten oosten van Freeport op Grand Bahama en ongeveer 210 km ten oosten van West Palm Beach, Florida.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May