45 jaar Suriname-China Friendship Association
02 Sep 2019, 08:33
foto
Voorzitter Dirk Currie van Suriname - China Friendship Association en China ambassadeur Liu Quan. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Suriname - China Friendship Association bestond zondag 45 jaar. Het feestje is vrijdag gevierd met bestuursleden, oud-leden en vrienden op de Chinese ambassade. De vriendschapsorganisatie is ouder dan de diplomatieke relatie Suriname - China en is vermoedelijk één van de eerste in de regio, merkt Chinese ambassadeur Liu Quan op tegenover Starnieuws.

De ambassadeur dankte de leden en sprak zijn waardering uit voor hun inzet om het begrip, de vriendschap en samenwerking tussen de twee landen en volkeren bevorderen. Hij merkt op dat naast de hechte banden op diplomatiek en bilateraal niveau, steeds meer Surinamers belangstelling tonen voor China en de Chinese cultuur. Om hieraan invulling te geven worden tal van activiteiten georganiseerd zoals de Chinese tempelmarkt, het Chinese Filmfestival en Fashionshows, “waarbij enkele van jullie waren betrokken of hielpen organiseren”, prees Liu de inzet.

Dirk Currie is al 5 jaar lid van de associatie, waarvan de afgelopen 4 jaar als voorzitter. Het doel van de associatie is simpel vriendschap en vanuit het element van vrede mede te helpen aan vrede op aarde, geeft hij aan. Het klinkt allemaal filosofisch, en Currie licht het verder toe. “Wanneer twee landen en volkeren wederzijds respect opbrengen voor elkaars cultuur, gewoontes en traditie, dan maakt dat de mens rijker.”

De vriendschapsassociatie begon in 1974 met personen als Ernie Brunings, Ilse Vreugd, Paul Woei, Albert Vrede, Marcel Meyer, Nardi Johanns, John Pawiroredjo, vertelt Currie. Suriname zelf ging in 1976 - kort na de onafhankelijkheid de diplomatieke betrekkingen aan met China.

“De associatie ontstond in een moeilijke periode, laat Liu zich door een van de oud-leden vertellen. Vrienden worden met communistisch China en het land bezoeken in die tijd, was voor vele ondenkbaar. Door de jaren veranderde de denkwijze en groeide de interesse in China. Neem de afgelopen vier jaren, zegt Liu, “rond de 1200 Surinamers volgden een training of seminar en jaarlijks vertrekken 20 studenten met een studiebeurs”. Hij adviseert de associatie dan ook om al deze Surinamers te rekruteren als lid.

Het advies van Liu wordt zeker meegenomen, zegt Currie. Op het feest zijn er enkele bursalen die net terug zijn uit China, en hun contactinformatie is al genoteerd, lacht hij. De associatie kent op papier 30 leden en jong bloed is welkom om het werk voort te zetten. Lid worden was eerst een ingewikkelde lange procedure. Het bestuur is bezig met de statuutaanpassing en laat nu al personen versneld toe. “Iedereen mag lid worden, iedere Surinamer ongeacht een link met China of Chinese voorouders”, legt Currie uit.

De focus van de associatie is om Surinamers te interesseren in China. “Ik denk dat we nu meer moeten gaan doen over Suriname in China”, denkt Currie. Bijvoorbeeld Surinaamse tradities introduceren onder de Chinezen in China. “Surinamers maken kennis met China via het Chinese filmfestival en misschien moeten wij Surinaamse films en andere cultuurvormen van alle Surinamers in China bekendmaken.”

Een andere uitdaging is om gezamenlijke projecten van ondernemers in beide landen te initiëren. Ondernemers, zakenlieden en producten linken met elkaar. “Vanuit vriendschap krijg je business en dat leidt tot economische groei.” Currie beseft dat er Surinamers zijn die neerkijken op de made-in-China goederen – die van mindere kwaliteit. “Maar vanuit telecommunicatie weet ik dat het Chinese bedrijf Huawei de top 2 in de wereld is als het gaat om mobiele communicatie. En dit geldt voor meerdere producten.” Het goed praten van Chinese goederen behoort niet tot het werk van de associatie, “maar is wel een van de consequenties die je krijgt; mensen raken geïnteresseerd”, zegt Currie.

Volgens Liu leven we nu in een geglobaliseerde wereld met economische interactie en culturele integratie. Suriname staat bekend om zijn sociale harmonie en rijke multicultuur. “Onze landen hebben veel te delen en meer om mee samen te werken. In dit opzicht kan de Suriname - China Friendship Association een actievere rol spelen.”

Ter illustratie van de vriendschaps- en culturele banden, vertelt Liu dat er kunstwerken van drie Surinaamse artiesten nu op de 8e Beijing International Art Biennale staan. Het is de eerste keer dat Surinaamse kunstenaars hieraan deelnemen met samen 600 andere uit 113 landen. Ze tonen hun karakteristieke kunstwerken en communiceren met de wereld via dit platform. "Dergelijke uitwisselingen vergemakkelijken wederzijds begrip en leren dat ik denk dat de wereld van vandaag in het bijzonder nodig is."

In 1977 opende China een ambassade in Paramaribo. De historische banden lopen echter terug naar 20 oktober 1853 toen de eerste groep Chinese contractarbeiders naar Surinamers kwam. De associatie werkt dit jaar samen met de Suriname Chinese United Association om 166 jaar Chinese Vestiging in Suriname te gedenken via het fotoproject ‘The Chinese in Me’.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May