Duitsland: AfD op tweede plek in oostelijke regio verkiezingen
01 Sep 2019, 17:49
foto
De verkiezingsslogan van het extreemrechtse alternatief voor Duitsland (AfD). (Foto: AFP)


Het stemmen is beëindigd in Saksen en Brandenburg, twee deelstaten in het voormalige oosten van het land. De eerste resultaten suggereren dat de extreemrechtse AfD de tweede grootste partij in beide regio's zal worden.

De stemlokalen zijn gesloten bij regionale verkiezingen in Saksen en het aangrenzende Brandenburg, beide in het oosten van Duitsland. De eerste resultaten hebben aangetoond dat midden-rechts en midden-links bovenaan blijven ondanks hun achteruitgang in populariteit.

De opmerkelijkste conclusies tot nu toe zijn:
- Kanselier Angela Merkels centrumrechtse christendemocraten (CDU) blijven de sterkste partij in Saksen met 32%.
- De centrumlinkse sociaaldemocraten (SPD) houden met 27,2% de toppositie in Brandenburg vast, tegen 31,9% bij de vorige verkiezingen in 2014.
- Het extreemrechtse alternatief voor Duitsland (AfD) boekte winst in beide deelstaten, met 27,3% in Saksen en 22,7% in Brandenburg. Hoewel deze resultaten enorme sprongen zijn vergeleken met het resultaat in 2014, toen de partij slechts een jaar oud was, zijn ze vergelijkbaar met de scores van AfD voor dezelfde twee deelstaten bij de laatste nationale verkiezingen van 2017.
- De groene partij, doorgaans het zwakst in het oosten van Duitsland, lift mee met haar recente succes bij de EU-verkiezingen met 8,8% in Saksen en 10,2% in Brandenburg.
- Met de SPD en CDU die hun neerwaartse lijn voortzetten, kan het feit dat elke andere partij heeft gezworen niet met de AfD te werken, en de stemmen relatief gelijk verdeeld over kleinere partijen, het vormen van een coalitie in beide deelstaten lastig zijn.

Hoewel de steun van AfD ongeveer hetzelfde bleef als in beide deelstaten tijdens de nationale verkiezingen in 2017, vierde partijleider Alice Weidel de resultaten op Twitter en verklaarde dat de nationalisten 'de volkspartij' zijn en bedankte de kiezers. De AfD heeft de onvrede van de kiezers over het immigratiebeleid gebruikt om een sterke positie op te bouwen in het voormalige oosten, dat zijn bolwerk blijft.

Uit een peiling van de publieke omroep ARD bleek dat kiezers voor elke partij behalve de Groenen in Saksen het gevoel hadden dat ze als 'tweederangsburgers' werden beschouwd in vergelijking met de burgers uit het westen van het land.

Ondanks de SPD zich handhaafde in Brandenburg, daalde de partij tot een historisch dieptepunt van slechts 7,9% van de stemmen in Saksen, een verlies van 4,5% in vergelijking met 2014. SPD-secretaris-generaal Lars Klingbeil zei dat de stagnerende resultaten voor de AfD aangaven dat "de mensen niet willen dat de AfD de grootste partij wordt." Hij feliciteerde ook de partij in Brandenburg voor het blijven van de sterkste partij in de staat.

Gecombineerd vormen deze twee deelstaten minder dan een tiende van de totale bevolking van Duitsland, hoewel Saksen de meest bevolkte staat uit het voormalige oosten is met meer dan 4 miljoen inwoners. Het is de thuisbasis van de steden Chemnitz, Dresden en Leipzig.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May