CBvS: Export rijstdollars niet wisselen bij cambio's (update)
02 Sep 2019, 16:39
foto
Rijstexporteurs moeten net als de mijnbouwsector de dollars ook binnenbrengen en bij de banken inwisselen, niet bij cambio's.


Opkopers/exporteurs van padie/rijst moeten de US-dollars die ze voor hun product krijgen  inwisselen bij de commerciële banken. Dit tegen een koers van SRD 7.52, zeggen de rijstexporteurs. De algemene visie van de CBvS is dat de US-dollars niet bij de cambio’s ingewisseld moeten worden. 

Een opkoper/exporteur zegt aan Starnieuws op dat de koers bij de cambio hoger ligt, maar dat het hen verboden is de dollars afkomstig uit de rijstexporten bij de cambio's in te wisselen. Het betekent dat ze minder in SRD ontvangen. Governor van de CBvS, Robert van Trikt, ontkent tegenover Starnieuws dat er een brief is geschreven naar de exporteurs. Hij merkt op dat net als bij de mijnbouwsector de rijstexporteurs ook de deviezen binnen moeten brengen. Deze moeten niet bij de CBvS maar bij de commerciële banken worden ingewisseld. Hij zal eind van de maand op een persconferentie dieper ingaan op het algehele deviezenbeleid. 

Landbouwkundige Soedeshchand Jairam zegt dat uit informatie uit het veld blijkt dat opkopers op dit moment een opkoopprijs van SRD 95 per baal natte padie hanteren voor de najaarsoogst. Sommige opkopers bieden een hogere prijs voor de Adron-variëteiten. Volgens de landbouwdeskundige mag deze prijs hoger liggen gelet op de inputs van de landbouwers, de lokale exportprijzen, de koers van 7.52 voor de US-dollar en de consumptieprijs.

“Alhoewel deze prijs beter is dan het afgelopen seizoen, is het nog steeds een onrechtvaardige prijs op basis van enerzijds de hoge productiekosten en anderzijds de redelijke export- en lokale prijs van rijst. Dit seizoen hebben vele boeren extra kosten moeten maken om hun aanplant te redden. De regering moet met de stakeholders om de tafel om een rechtvaardige inkomensverdeling uit de sector te bewerkstelligen”, stelt Jairam.

Harrinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie, vreest dat die prijs omlaag zal gaan, omdat de opkopers de US-dollars niet bij de cambio’s mogen inwisselen.
Landbouwer Sharma Persaud doet al vijftig jaren aan landbouw. Hij gaat een stapje verder. “Ik snap niet waarom dit een probleem moet worden. Als alle inputs in US-dollar wordt ingekocht en de exportprijs is ook in die munteenheid, dan moeten de boeren ook gewoon in US-dollar ontvangen." Hij stelt: "Dan betalen we voor al onze inkopen met deze dollars en hebben we dat gedoe met hoge en lage koers niet meer. De exporteurs willen altijd munt slaan uit elke situatie. Er is totaal geen sprake van fair trade. Ik vraag mij af wanneer het zover zal komen in ons land.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May