Categorie 4 orkaan Dorian sterkt aan op weg naar Bahama's
31 Aug 2019, 16:56
foto
Dorian nadert de Bahama's als een categorie 4 orkaan, de één na hoogste notering.


Een krachtige storm die de Bahama's en de zuidoostkust van de VS bedreigt, is uitgegroeid tot categorie vier, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC). Orkaan Dorian heeft maximale aanhoudende windsnelheden van bijna 225 km/u. De verwachting is dat deze nog sterker zal groeien, waarbij het centrum mogelijk de Bahama's passeert voordat hij begin volgende week langs de oostkust van Florida loopt.

Premier Hubert Minnis van Bahama kondigde een evacuatiebevel aan voor delen van Grand Bahama en de Abaco-eilanden, beide in het noorden van de archipel, en zei dat het aantal vluchten werd uitgebreid. "Ik doe een beroep op bewoners die in staat zijn om te vertrekken om onderdak te zoeken bij familieleden of in andere geschikte accommodaties voor hun veiligheid," zei hij in een persconferentie. "Ik dring er bij u op aan, wees niet dwaas en probeer deze orkaan niet te trotseren. De prijs die u betaalt voor het niet evacueren is uw leven of ander ernstig lichamelijk letsel."

Toeristen haasten zich om te vertrekken voor de sluiting van de internationale luchthaven. Het NHC heeft een orkaanwaarschuwing afgegeven voor de noordwestelijke Bahama's, waar waterniveaus in sommige gebieden met wel 3 tot 4,5 m kunnen stijgen. In de buurt van de kust zou de golfslag gepaard gaan met grote en destructieve golven.
Miljoenen mensen in Florida bevinden zich in het mogelijke vizier van de orkaan. Voorspellers zeggen dat Dorian maandag of begin dinsdag het schiereiland van Florida zal bedreigen. Het NHC in Miami waarschuwde dat zijn meteorologen onzeker blijven of Dorian een verwoestende directe aanval op de oostkust van de staat zou doen of een vluchtige slag zou toebrengen. Sommige van de betrouwbaardere computermodellen voorspelden een late bocht naar het noorden waardoor Dorian de kust van Florida zou omhelzen.

Het risico verplaatst zich echter. Het advies van het NHC dat zaterdag om 8.00 uur werd uitgegeven, waarschuwde voor de mogelijkheid dat "sterke winden en levensbedreigende stormvloeden" langs de kusten van Georgia en South Carolina toenemen.

De vage hoop om de woede van Dorian te ontwijken, kwam vrijdag, zelfs toen de storm van een dreigende orkaan van categorie 3 naar een nog gevaarlijkere categorie 4 raasde. Dat wekte de angst dat Dorian de krachtigste orkaan zou kunnen worden die de oostkust van Florida in bijna 30 jaar zou raken.

De projecties van het NHC toonden aan dat Dorian ongeveer in de buurt van Fort Pierce, ongeveer 113 km ten noorden van Mar-a-Lago, raakte en vervolgens langs de kustlijn liep terwijl deze naar het noorden trok. Maar voorspellers waarschuwden dat het spoor van de storm nog steeds zeer onzeker is en zelfs een kleine afwijking kon Dorian offshore, of goed landinwaarts brengen.

President Donald Trump heeft de noodtoestand in Florida afgekondigd en heeft het Federal Emergency Management Agency gemachtigd om de noodhulp te coördineren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May