Pakistan wil luchtruim en landroutes afsluiten voor India
28 Aug 2019, 18:25
foto
De Pakistaanse premier Imran Khan overweegt een volledige sluiting van het luchtruim naar India. Foto: Reuters


De Pakistaanse premier Imran Khan denkt na over een volledige sluiting van het luchtruim en landroutes naar Afghanistan voor Indiase vliegtuigen en vrachtwagens. Dat heeft de minister van Wetenschap en Technologie, Fawad Chaudhry, gisteren na de kabinetsbijeenkomst laten weten.

"De premier overweegt een volledige sluiting van het luchtruim naar India. Een volledig verbod op het gebruik van Pakistaanse landroutes voor de Indiase handel naar Afghanistan werd ook voorgesteld in de kabinetsvergadering," zei de minister in een tweet. "Juridische formaliteiten voor deze beslissingen worden overwogen, Modi  is begonnen, we zullen eindigen," voegde hij toe.

De ontwikkeling komt vanuit de verhoogde spanning tussen Pakistan en India, na het unilaterale besluit van New Delhi om de speciale status van Jammu en Kashmir in te trekken. De voorgenomen actie maakt deel uit van de offensieve maatregelen van Islamabad tegen New Delhi, waarbij ook de diplomatieke banden werden verminderd, de bilaterale handel werd opgeschort en de VN-Veiligheidsraad bijeenkwam over het conflict in Kashmir.

De luchtruimbeperkingen voor Indiase vluchten werden in juli opgeheven na maanden van opschorting na een impasse met New Delhi eerder dit jaar. Premier Khan herhaalde maandag  de volledige steun van Pakistan aan acht miljoen Kashmiris in de "Indian Occupied" Jammu en Kashmir voor hun "inheemse" strijd voor hun grondrechten en zelfbeschikking. Hij merkte op dat Modi een enorme en historische blunder had begaan, waardoor Kashmiris een historische kans kregen om vrij te komen uit de illegale Indiase occupatie.

In zijn televisietoespraak tot de natie zei de premier dat het hele Pakistaanse volk en zijn regering tot het uiterste zouden gaan om de onderdrukte Kashmiris te steunen. "We gaan tot het uiterste ... staan schouder aan schouder met de Kashmiris tot de laatste adem", zei hij.

"Ik vraag elke Pakistani elke week een half uur lang uit hun huizen, kantoren en werkplaatsen te komen en op de komende vrijdag vanaf 12.00 uur tot 12.30 uur, om solidariteit te betuigen met de bevolking van het bezette Indiase Kashmir”, voegde hij eraan toe. Hij waarschuwde opnieuw dat als India zijn toevlucht zou nemen tot agressie, dit verregaande gevolgen zou hebben voor de hele wereld omdat beide landen nucleaire wapens bezitten. Hij zei dat het Pakistaanse Kashmir-beleid op een beslissend punt was en hij de wereldleiders op de hoogte had gebracht van de benarde situatie van de 8 miljoen Kashmir-bevolking in de door India bestuurde Jammu en Kashmir.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May