AZP neemt gerehabiliteerde zuidelijke vleugel in gebruik
28 Aug 2019, 02:40
foto
De gerenoveerde eerste etage van de zuidvleugel van het AZP is feestelijk in gebruik genomen. (Foto's: René Gompers)


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft dinsdag het volledig gerehabiliteerde zuidvleugel van de eerste etage in gebruik genomen. Hiermee zijn er ook 170 bedden opgeleverd, waarmee de patiëntenzorg kwalitatief is verbeterd. Eerder waren ook andere afdelingen opgeleverd. Rond april 2020 wordt verwacht dat het hele ziekenhuis volledig gerehabiliteerd zal zijn.

De directievoering van dit project ligt in handen van IBT. Directeur Rhino Tjin Wong Joe toonde in zijn presentatie beelden van before and after; hoe deze vleugel er voorheen uitzag en hoe deze er nu uitziet. Het bedrijf had in 2013 de inspecties gedaan in het AZP. Tijdens die inspecties bleek dat de betonnen wanden scheuren hadden, dat de elektra was verouderd, er sprake was van houtrot en houtluizen. Ook werden lekkages geconstateerd en bleken de dakplaten van asbest te zijn. De directeur benadrukte dat er geen instortingsgevaar bestond, maar dat aanpak wel nodig was. In augustus 2018 gestart met de rehabilitatie.

Claudia Redan, algemeen directeur van het AZP, is enorm ingenomen en tevreden over de herstelwerkzaamheden. Ze gaf statistieken mee. Het AZP heeft drie laboratoria, 35 medische afdelingen, verricht jaarlijks 450.000 klinische behandelingen en 50.000 behandelingen op de Spoed Eisende Hulp. Het AZP telt 2.100 personeelsleden van wie 107 medische specialisten zijn. Het ziekenhuis heeft meer dan 100 basis- en zaalartsen en ruim 900 verpleegkundigen.

Redan zei dat het AZP zestien gecertificeerde afdelingen heeft. Ze hoopt dat tegen 2021 het heel ziekenhuis ISO gecertificeerd al zijn. Na de rehabilitatie van de vleugel zijn er intussen al 2.500 patiënten opgenomen. Redan benadrukte dat het ministerie van Openbare Werken het ontwateringsprobleem rondom het AZP heeft aangepakt. Ze stelde in het vooruitzicht dat er binnen een jaar een nieuw AZP zal zijn dat zorgzaam en vriendelijk zal zijn voor eenieder waar kwaliteitszorg voorop zal staan.  Het AZP is volgens haar een volksziekenhuis.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën stelde in zijn toespraak dat de gezonde mens centraal staat en dat deze regering er alles aan zal doen om de preventieve en juiste zorg te bieden. Hij vertelde dat de rehabilitatie inclusief de inrichting begroot is op ruim US$ 10 miljoen. De regering moest inkomen met een eigen bijdrage van US$ 1,7 miljoen. De rest van het geld komt van de financier OFID. Hoefdraad deelde mee dat er een ‘uptopping’ is van US$ 6 miljoen. Het ziekenhuis start binnenkort met de rehabilitatie van de noordvleugel.

Parlementsvoorzitter Jenny Simons vertelde dat ze als kind het gebouw binnenkwam. Daarna als medisch student. Ze heeft tijden gekend dat het AZP in verval was geraakt. “Dit is een emotioneel moment om zo de structurele verbetering te mogen aanschouwen. De renovatie staat niet op zichzelf, maar is een geïntegreerde aanpak waar de primaire zorg ook aanzienlijk verbeterd is”, zei ze.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid vertegenwoordigde president Desi Bouterse die verhinderd was. Hij zei dat president Bouterse de gezondheidssector een warm hart toedraagt. Elias benadrukte dat deze regering aan het hele land denkt, ook aan de kleine gemeenschappen tot diep in het binnenland die de zorg nodig hebben. Hij merkte het directieteam van Redan alleen uit vrouwen bestaat die goed werk heeft verricht. De bewindsman vroeg zorgvuldig om te gaan met deze verworvenheden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May