Demonstranten doen beroep op geweten parlementariërs
26 Aug 2019, 14:30
foto
Mensen hebben hun ongenoegen geuit over de wijzigingen in de Brokopondo Overeenkomst. (Foto's: René Gompers)


"Assembleeleden, het is een nationale zaak. Zet Suriname voorop! Laat Alcoa zijn verantwoordelijkheid nemen," wordt er geroepen voor het gebouw van De Nationale Assemblee, waar er vanmorgen is geprotesteerd tegen de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst. Aan het einde van het stille protest klinkt: "Het is erop of eronder!"

Het protest is georganiseerd door Opeté, een organisatie die bestaat uit een groep gepensioneerden van Suralco, het Actie comité Alcoa, Probios en bewoners van Onoribo. Maar ook voor eenieder met hart voor het milieu, voegt Marina Da Costa van Opeté toe. Gewapend met bordjes en een banner is een groep mensen naar de Assemblee getogen om hun misnoegen te uiten. Zij willen dat Alcoa en Suralco verantwoordelijk worden gesteld voor de schade die is aangebracht aan het milieu, aan hun woon-en leefgebieden en hun gezondheid.

"We zijn hier om een beroep te doen op de Assemblee, zowel de coalitie als de oppositie, om ze te vragen hun verantwoording te nemen wanneer er gestemd gaat worden," verwoordt Da Costa het doel van het protest. Volgens Opeté moeten ze tegen stemmen, "want als ze voor stemmen, is Suriname uitverkocht." De demonstranten vrezen dat de multinational vrijuit zal gaan en het land, zoals dat in andere landen het geval is geweest, met milieuproblemen zal achterlaten. Over de stuwdam wordt er ook zwaar getwijfeld, omdat de staat waarin het overgedragen wordt, onbekend is. Dat Suriname voor miljoenen Amerikaanse dollars aan kosten zal opdraaien, is ook een zorgpunt.

Erlan Sleur, voorzitter van Probios merkt op dat de multinational vrij wil weglopen van schade die al is aangericht. Vooral in Para zouden er waterbronnen zijn aangetast, vertelt hij. Mijnen worden niet afgedekt en de locaties van waar chemisch afval begraven liggen, zijn nog steeds niet bekendgemaakt. Er zijn geen harde garanties dat Alcoa/Suralco de milieuschade gaat helpen herstellen zoals dat is vastgelegd in de Brokopondo Overeenkomst.

Da Costa haalt ook aan dat de multinational de meest cruciale punten van de Brokopondo Overeenkomst heeft laten vallen. "Het komt erop neer dat ze geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor de dam en het milieu, van vroeger, het heden en de toekomst." Opeté roept de samenleving op om de zaak op de voet te volgen en naar de Assemblee te komen wanneer de stemming nabij is. "Om de Assembleeleden die onder zware politieke en psychologische druk staan te ondersteunen" en "om op te komen voor de belangen van Suriname."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May