Hong Kong: Na traangas, nu ook waterkanonnen
25 Aug, 12:47
foto
Opnieuw heeft de politie in Hong Kong traangas afgevuurd op demonstranten. (Foto: Reuters)


De politie in Hong Kong heeft naast traangas, vandaag ook gebruik gemaakt van waterkanonnen om de demonstrante uiteen te drijven. De ordetroepen kwamen in botsing met baksteen-gooiende demonstranten in stromende regen. Het is de eerste keer in meer dan een week dat de politie weer traangas heeft afgevuurd op de demonstranten, die al 12 weken op straat komen.

Demonstranten gooiden minstens één benzinebom. Sommigen vluchtten daarop in smalle straten waar de waterkanon hen niet kon volgen. De waterkanonnen zijn jaren niet gebruikt in anti-regeringsprotesten.

De MTR-spoorwegoperator van de door de Chinese regering geregeerde stad had enkele diensten opgeschort in een poging te voorkomen dat mensen zich verzamelden. Maar de demonstranten, die oproepen om democratie voor de voormalige Britse kolonie, waren niet te stoppen. Ze bereikten een sportstadion in de enorme containerhaven van Kwai Chung, vanwaar ze marcheerden naar het nabijgelegen Tsuen Wan.

Sommigen groeven stenen van de stoep en gebruikten ze als munitie tegen de ordediensten. Anderen sproeiden wasmiddel op de weg om het glad te maken voor de politie. In vele richtingen waren er botsingen met de politie. De overgrote meerderheid marcheerde vreedzaam.

De politie had eerder gewaarschuwd dat ze een 'verspreidingsoperatie' zouden lanceren. Ze droegen de mensen op te vertrekken. Honderden bleven lang nadat de schemering viel, ze bleven discussiëren over wat te doen.

"Sommige radicale demonstranten hebben relingen verwijderd ... en barricades opgezet met met water gevulde barrières, bamboestokken, verkeerskegels en andere objecten," zei de politie  in een verklaring. "Dergelijke handelingen brengen de veiligheid van burgers en weggebruikers in gevaar, waardoor het verkeer in de omgeving verlamt," zei de verklaring. Activisten gooiden zaterdag benzinebommen en bakstenen in het zanderige industriegebied van Kwun Tong, ten oosten van het Kowloon-schiereiland.

Demonstranten zeggen dat ze vechten tegen de erosie van de "één land, twee systemen" regeling waaronder Hong Kong in 1997 naar China terugkeerde met de belofte van voortdurende vrijheden die al 50 jaar niet op het vasteland worden toegestaan. De protesten, die begonnen met een nu opgeschorte uitleveringswet, hebben Hong Kong drie maanden lang op zijn kop gezet en de stad in de grootste politieke crisis sinds de overdracht gestort.

Ze vormen ook een directe uitdaging voor de leiders van de Communistische Partij in Beijing, die de onrust willen opheffen voorafgaand aan de 70e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China op 1 oktober. Beijing heeft een duidelijke waarschuwing gestuurd dat krachtig ingrijpen mogelijk is, waarbij paramilitaire troepen net over de grens oefeningen houden.

Vervoer naar de luchthaven leek op zondag normaal, ondanks de plannen van demonstranten voor een daglange "stresstest" van transport in de internationale luchtvaart- en financiële hub.

De politie zei dat ze demonstranten die "de openbare vrede schenden" sterk veroordeelden en dat 19 mannen en 10 vrouwen waren gearresteerd na het geweld van zaterdag. Meer dan 700 zijn gearresteerd sinds de demonstraties in juni begonnen.

Het naburige gokgebied van Macau, een voormalige Portugese kolonie die in 1999 terugkeerde naar de Chinese overheersing, koos voormalig parlementsvoorzitter Ho Iat Seng vandaag als zijn leider; hij was de enige goedgekeurde kandidaat. Ho, die diepe banden heeft met China, wordt geacht de controle van Beijing over de "speciale administratieve regio", dezelfde status die aan Hong Kong wordt gegeven, te cementeren en het op afstand te houden van de onrust daar.