India: Maanmissie Chandrayaan-2 vervolgt succesvolle reis
20 Aug, 17:26
foto
Het hoofd van ISRO, K. Sivan, demonsteert de ontkoppeling van de maanlander (Foto's: ISRO)


Chandrayaan-2, de tweede maanverkenningsmissie van India, is vandaag na een ruimtereis van bijna 30 dagen met succes in een baan om de maan gemanoeuvreerd, meldt de Indian Space Research Organization (ISRO). Premier Narendra Modi feliciteerde het team van ISRO en zei dat deze manoeuvre een "belangrijke stap was in de meest ambitieuze ruimtemissie van India tot nu toe".

Dit was één van de lastigste operaties in de missie, omdat de naderingssnelheid precies goed moest zijn. Een hoger dan verwachte naderingssnelheid zou het ruimtevaartuig in de diepe ruimte hebben gestuurd, terwijl een langzame benadering tot een crash op de maan zou hebben geleid.

De volgende uitdaging van deze missie is over 20 dagen wanneer, volgens planning, de maanlander 'Vikram' veilig op het maanoppervlak moet landen. De Chandrayaan-2 vluchtleiding zal het ruimtevaartuig, vliegend met een snelheid van 30 keer het geluid, zeer sterk moeten afremmen, zodat het een perfecte landing dicht bij de zuidpool van de maan kan maken. Daar zal de missie zich onder andere concentreren op het maanoppervlak, op zoek naar water en mineralen en het meten van maanbevingen.

Nadat Vikram veilig is geland, zal hij het maanvoertuig Pragyan (wat wijsheid betekent in het Sanskriet) uitladen zodat dat aan de slag kan. Pragyan weegt slechts 27 kg en is uitgerust met instrumenten om de maangrond te analyseren. In zijn 14-daagse leven kan de rover tot een halve kilometer van de maanlander rijden om gegevens en afbeeldingen terug te sturen naar de aarde voor analyse.

Het succes van de missie zorgt ervoor dat India, het vierde land is, dat na Rusland, de VS en China een zachte landing op de maan maakt. De missie onderscheidt zich in de lage kosten van US$ 145 miljoen, een veel goedkoper prijskaartje in verhouding met vergelijkbare missies door andere landen.
Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February