Indiase regering versoepelt noodtoestand Kashmir
18 Aug, 17:40
foto
De verscherpte veiligheidsmaatregelen in de deelstaat Jammu-Kashmir blijven voorlopig in tact. (Foto: The Indian Express)


Zeventien van de 100 telefooncentrales in de Kashmir-vallei zijn operationeel, zeggen ambtenaren. Internet- en mobiele telefoondiensten blijven opgeschort. Honderden mensen, waaronder lokale politici, blijven in hechtenis.

Het grootste deel van het gebied is afgesloten sinds de Indiase premier Narendra Modi eerder deze maand besloot de regio van zijn speciale status te ontdoen. Telefoon- en internetverbindingen waren verbroken en avondklokachtige beperkingen die mensen verbieden zich te verzamelen in menigten, werden opgelegd net voordat Delhi artikel 370 van zijn grondwet, dat het moslim-meerderheidsgebied zijn autonomie garandeerde, op 5 augustus schrapte.

Op vrijdag besprak de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de kwestie Kashmir voor het eerst in ongeveer vijf decennia. Tijdens de bijeenkomst, die op verzoek van Pakistan en China achter gesloten deuren in New York werd gehouden, bekritiseerde India internationale inmenging in wat het zegt zijn interne aangelegenheden zijn. "We hebben geen internationale drukbezette mensen nodig om ons te vertellen hoe we ons leven moeten leiden. We zijn een miljard mensen", zei de gezant van India, Syed Akbaruddi.

De communicatie-black-out in de regio heeft de onafhankelijke nieuwsgaring en verspreiding uit het door India beheerde Kashmir bemoeilijkt. Hoge ambtenaren van het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken verdedigen de noodtoestand in de lokale media door te wijzen op het groot aantal slachtoffers en de materiële schade bij voorgaande protesten in het gebied, veroorzaakt door separatistische leiders die de bevolking opruien tegen de centrale regering.

“De voorbereidingen werden vooraf getroffen en mensen werden preventief in hechtenis genomen voordat de aankondiging werd gedaan. Veiligheidstroepen waren ruim van tevoren ingezet en alle belangrijke politieke leiders werden onder huisarrest geplaatst," zei de topambtenaar. "Het enige dat we zagen was een handvol mensen die protesteerden of stenen in hun buurt gooiden. Meer en grotere verwondingen ontstaan wanneer duizend of meer mensen zich op één plaats verzamelen en stenen gooien." Akbaruddi kondigde aan dat nu is begonnen met het verlichten van beperkingen. Gepland is dat de lagere scholen maandag zullen heropenen. "Je kunt niet te lang strenge beperkingen opleggen. Het kan leiden tot spontane protesten die moeilijk te controleren zijn.”
Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February