Exporteurs agrarische producten laten chemicaliën invliegen
17 Aug, 02:22
foto
Een lab analyse van sopropo uit Suriname.


Met de gezamenlijke inspanningen van de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten in Suriname (Veaps) en de Federatie Surinaamse Agrariërs (FSA) is het gelukt om US$ 1.000 bijeen te krijgen om versneld chemicaliën te laten invliegen, zodat de laboratoriumtesten voor groenten en fruit binnen twee tot drie weken kunnen beginnen. Het Viskeuringsinstituut (VKI) heeft inmiddels de benodigde keuringsapparaten die op het complex van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij lagen, ontvangen.

Voor de exporteurs van groenten en fruit is het erop of eronder nu de Europese Unie de importregels voor agrarische producten heeft aangescherpt. De eerste audits van de Europese Food and Veterinary Office vinden in de eerste week van oktober plaats. Volgens de normale procedure zou het 8 tot 12 weken duren voordat de benodigde chemicaliën in Suriname zouden zijn. Met de bijdrage van de leden van Veaps en FSA, komt de lading versneld binnen twee weken aan. Het VKI heeft de bestelling vrijdag, gisteren, gedaan.

Voor het testen van groenten en fruit, moeten de belanghebbenden betalen. Uit die verkregen gelden worden volgens de normale procedure de verbruiksmiddelen voor het laboratorium aangekocht. Volgens Swami Girdhari, secretaris van de Veaps, is het noodzakelijk dat iedereen op elk gebied zijn bijdrage levert opdat Suriname zijn exportmarkt kan behouden. "Het gaat niet om de voedselveiligheid van het exportproduct, maar ook die van de lokale markt," zegt hij aan Starnieuws.

Girdhari is zeer te spreken over de inspanningen die de sector en het ministerie van LVV plegen om het nationaal doel te bereiken. Hij vertelt dat de LVV-bewindsman een beroep heeft gedaan op zijn collega van Volksgezondheid om verbruiksmiddelen vrij te maken voor de lab-analyses. "Ik kan u zeggen dat het BOG heeft toegezegd om alvast wat artikelen naar het VKI te sturen, opdat de testen kunnen beginnen," zegt Girdhari. Hij ziet het als een stimulans van de sector dat de eerste lab-testen na twee weken een feit zullen zijn. "We kunnen de auditeurs dan tonen dat we in staat zijn om de testen zelf hier te doen." Tot nog toe moeten exporteurs hun lab-testen in het buitenland -veelal Nederland- doen, waarvoor harde valuta moeten worden betaald.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February