Protesten Hong Kong treffen toerismesector
11 Aug 2019, 14:41
foto
De sit-in op de internationale luchthaven in Hong Kong.


Demonstranten in Hong Kong zijn vandaag weer op straat gegaan om tegen de regering te protesteren. Het is het tiende opeenvolgende weekend dat ze dat doen, ondanks een politieverbod. Ook vandaag heeft de politie traangas tegen de betogers ingezet. De demonstranten hebben ook een driedaagse sit-in gehouden op de internationale luchthaven van de stad - een dag nadat de VS de burgers hadden gewaarschuwd om "voorzichtiger te zijn" tijdens hun reis daarheen.

Verschillende andere landen - waaronder Australië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Singapore en Japan - hebben ook verhoogde reisadviezen uitgegeven over wat de VS "confronterende" protesten op het Chinese grondgebied noemden. Dit is niet de eerste keer dat de luchthaven een protestsite is geworden. Op 26 juli hadden duizenden pro-democratie demonstranten en luchtvaartpersoneel een sit-in gehouden met als doel toeristen te bereiken en het bewustzijn van de doelen van de protesten te vergroten. Daarna werden op 5 augustus meer dan 200 vluchten geannuleerd te midden van een staking in de hele stad.

Hong Kong is één van 's werelds meest bezochte steden, maar experts zeggen dat de verstoring zijn horecasector schaadt. Sinds negen weken zijn anti-regeringsdemonstraties vaak geëindigd in gewelddadige botsingen met de politie - en sommige potentiële bezoekers zijn bezorgd dat de stad misschien gevaarlijker is dan voorheen. Volgens de Hong Kong Tourism Board tonen voorlopige cijfers een "dubbele cijferafname" van het aantal bezoekers in de tweede helft van juli.

"De reisbranche heeft gemeld dat het aantal voorboekingen in augustus en september ook aanzienlijk is gedaald," vertelde een woordvoerder aan de BBC. Ook vluchtboekingen hebben een dip.

Het vlaggenschip van Hong Kong, Cathay Pacific, weigerde cijfers te geven, maar zei dat het "de impact van lokale politieke onrust zag". In een verklaring zei John Slosar, voorzitter van de Cathay Pacific Group: "Dit heeft geleid tot een aanzienlijke daling in toekomstige boekingen in de komende maanden, met name voor inkomende reizen."

Internationale hotelketen de Langham Hospitality Group zei dat "bepaalde segmenten" bij haar hotels in Hong Kong een "vertraging" hadden gezien. Een woordvoerder voegde er echter aan toe dat de protesten "het sentiment en de detailhandel zouden beïnvloeden, maar op langere termijn geen bedreiging zullen vormen voor de economie en de wereldwijde reputatie van Hong Kong als één van de beste reisbestemmingen ter wereld".

De toeristische sector is één van de belangrijkste pijlers van de economie van Hong Kong en draagt ​​ongeveer 5% bij aan het BBP van de stad. Een grote meerderheid van de bezoekers uit Hong Kong komt uit China. Alleen al in januari tot en met juni 2019 brachten 27 miljoen Chinezen bezoeken aan het grondgebied.

Demonstranten in Hong Kong zijn zich hier terdege van bewust. Eerder in juli probeerden ze hun pro-democratieboodschap te verspreiden onder toeristen op het vasteland door folders uit te delen in het drukke winkelgebied van Tsim Sha Tsui. Informatie wordt strikt gecensureerd in China, en veel media-uitgevers hebben een beeld geschetst van demonstranten die de stad "vernietigen" - een tactiek gericht op het aanwakkeren van publieke woede tegen de demonstranten.

Volgens nieuwszender Radio Free Asia (RFA) zei een reisbureau in Shenzhen dat veel mensen in China onlangs hun reizen naar Hong Kong hadden geannuleerd. "Eén van mijn gasten zei dat hij bang was dat het onveilig zou zijn," vertelde het naamloze bureau aan RFA. En anderen waren het daarmee eens. "Hoe zijn er nog mensen die naar Hong Kong willen reizen?" vroeg een commentator op de Chinese micro-blogsite Weibo. "Lezen ze het nieuws niet? Hun persoonlijke veiligheid loopt gevaar." Een ander voegde eraan toe: "Ik reisde vroeger naar Hong Kong om te winkelen, ik ga liever nu naar Japan of Korea."


Volgens de South China Morning Post, gevestigd in Hong Kong, zei de Hong Kong Retail Management Association (HKRMA) dat de meeste van haar 8.000 aangesloten winkels een omzetdaling hadden geregistreerd. De HKRMA zei dat het zijn verkoopprognose zou herzien naar een "dubbele cijferafname" als de protesten doorgaan. Eerder had het een jaar van groei met één cijfer voorspeld.

De Zwitserse horlogemaker Swatch vertelde persbureau Reuters dat politieke turbulentie had bijgedragen aan een "tweecijferige omzetdaling in Hong Kong", één van de belangrijkste mondiale markten. En Angela Cheng, een econoom bij CMB International Capital Corporation Limited, zei dat de detailhandelsverkopen in 2019 naar verwachting met maar liefst 10% zullen dalen. "De detailhandel in Hong Kong zal zowel intern als extern worden beïnvloed", vertelde ze aan Reuters.

De protesten in Hong Kong begonnen op 9 juni. Aanleiding was een wet die het mogelijk zou maken dat verdachten werden uitgeleverd aan het vaste land van China. De omstreden wet is intussen ingetrokken, maar demonstranten eisen nu het aftreden van regeringsleider Carrie Lam en willen dat de wet voor altijd verdwijnt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May