Banken en verzekeringsmaatschappijen voorbereid op NRA
08 Aug 2019, 02:54
foto
Governer van de CBvS, Robert van Trikt aan het woord. In het panel hebben zitting van l-r: Eblein Frangie, Remy Bhailal en Armand Achaibersing. (Foto: René Gompers)


Banken en verzekeringsmaatschappijen zijn het best voorbereid op de National Risk Assesment (NRA), het proces waarbij mogelijke activiteiten van witwassen of financiering van terrorisme in kaart worden gebracht. Ook wordt vastgelegd wat voor maatregelen het land treft tegen deze activiteiten. Casino's, cambio's, stichtingen, cardealers, kleine ondernemers en goudzaken zijn enkele van de risicogroepen die juist de financiële misstanden kunnen faciliteren waartegen het land ten strijde trekt. 

Dit is naar voren gekomen op de discussieavond van de Kenniskring dinsdagavond. Het onderwerp is geweest “Het belang van een Nationale Risk Assessement voor Suriname!” De inleiding is verzorgd door Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname. Het panel bestond uit voorzitter Eblein Frangie van de Surinaamse Bankiers Vereniging, Armand Achaibersing van de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen en Remy Bhailal, van de Vereniging van Cambiohouders in Suriname. 

Op Bhailal na hebben elk een van de kopstukken een paar keer benadrukt dat de risico's miniem zijn bij de banken en assurantiemaatschappijen. Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van Project Management Team dat de NRA gaat coördineren,, heeft onomwonden nog meer risicogroepen en factoren bij naam genoemd. De douane, het politiekorps, het immigratiebeleid, illegale goudzoekers en goudopkopers. Ook zij benadrukt dat men niet teveel ‘gefocust’moet zijn op de banken. “Die zijn goed,” deelt ze mee. Deze financiële instellingen beschikken over de juiste systemen en personen om financiële zaken in de gaten te houden. 

Banken krijgen juist de wind van voren haalt Frangie aan. “Men zegt dat we moeilijk doen maar we de-risken (risico's bestrijden) elke dag”. De banken staan voor een aantal uitdagingen. De afkomst verklaren van gelden is nog altijd een probleem. Een andere zijn stichtingen. “Volgens de Surinaamse wet vormen stichtingen geen gevaar, internationaal wel  dus die ontwijken we,” deelt Frangie aan. “Bepaalde mensen willen komen bankieren maar ze willen de uiteindelijke persoon van wie die onderneming is niet kenbaar maken. Ja, dan gaan we moeilijk doen.”

Achaibersing die ook directeur is van Assuria NV deelt mee dat het bedrijf nu al de gevolgen van een zwakke landen positie merkt. “We hebben ook bedrijven in het buitenland, we hebben ons laten evalueren door een buitenlands bedrijf,” geeft Achaibersing aan. “Het bedrijf is er glansrijk doorgekomen maar we hebben de rating niet gehad omdat het landenrisico vrij fors is.”

Van Trikt heeft aangegeven dat er heel wat nieuwe wetten gemaakt zullen worden. Hij benadrukt dat iedereen aan het proces moet werken om Suriname van een ‘black list’ te houden. “We kijken niet om wie wat wanneer gedaan heeft. Iedereen heeft naar zijn kennis gehandeld. Dit is iets dat we samen moeten doen.” Een van de dingen die gauw veranderen moeten is de ‘cash cultuur’ haalt de governor aan. Hij is blij met de e-wallet die het mogelijk maakt om met een mobiel te betalen. Banken maken het ook gemakkelijker om “instantly” SRD’s van een rekening naar een andere rekening over te maken. Binnenkort is dat ook mogelijk met Amerikaanse dollars deelt Van Trikt mee. “We faciliteren heel veel om de omslag te kunnen maken van cash- naar giraal verkeer. We komen er wel”

“Maar nogmaals, het gaat niet komen als wij ons gedrag niet veranderen,” voegt Frangie toe. “We kunnen alle infrastructuur in orde maken maar als wij niet veranderen zal het nog steeds een cashcultuur zijn en zullen we nog steeds een hoog risisco in de samenleving hebben.” Achaibersing haalt aan dat de nieuwe wetten misschien ook geen soelaas zullen bieden. “We hebben al zoveel goede wetten gemaakt, maar om die wetten te handhaven is vaak een probleem. Al de instituten zijn in place. Maar vaak spelen er ook bij daar belangen en zijn zij vaak gepolitiseerd.” 

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May