Vicepresident Venezuela: Sancties VS 'wereldwijde bedreiging'
07 Aug 2019, 16:44
foto
Vicepresident Delcy Rodriguez zegt dat de nieuwe Amerikaanse sancties het zwaarder zullen maken voor de al noodlijdende bevolking van Venezuela.


De vicepresident van Venezuela heeft de nieuwste Amerikaanse sancties die de activa van president Nicolas Maduro bevriezen, een "wereldwijde bedreiging" en een aanval op privé-eigendom genoemd. Delcy Rodriguez zei dinsdag dat "de VS voor eens en voor altijd moet begrijpen dat hij niet de eigenaar van de wereld is".

"Elk land dat investeringen in de VS heeft, zou zich grote zorgen moeten maken, omdat dit een gevaarlijk precedent schept tegen privébezit", zei ze. Rodriguez merkte ook op dat de Amerikaanse maatregelen waarschijnlijk extra problemen zouden veroorzaken voor het Venezolaanse volk, dat al leed aan de gevolgen van hyperinflatie en een diepe recessie.

Het Amerikaans besluit, dat volgt op herhaalde rondes van sancties tegen Maduro, omvat de autorisatie van straffen tegen "buitenlandse personen" die zijn regering ondersteunen, zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, John Bolton dinsdag. "Ik wil duidelijk zijn dat dit ingrijpende uitvoeringsbevel de Amerikaanse regering machtigt om personen die steun blijven verlenen aan het onwettige regime van Nicolas Maduro te identificeren, hen op te sporen en hen sancties op te leggen," zei Bolton tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad Lima van Peru waar de politieke crisis van Venezuela werd besproken. "We nemen deze stap om Maduro detoegang tot het wereldwijde financiële systeem te ontzeggen en hem internationaal verder te isoleren," voegde hij eraan toe.

Luis Vicente Leon, een econoom bij het in Caracas gevestigde Datanalisis-bedrijf, zei dat de nieuwe sancties "de regering ernstig zullen beïnvloeden", maar dat het onwaarschijnlijk is dat "de voorwaarden voor verandering worden geschapen".  In plaats daarvan zal de beweging de door de crisis getroffen Venezolanen nog verder zou beïnvloeden, zei hij aan Al Jazeera. "Maduro heeft de militaire en territoriale controle die hij nodig heeft, en er zijn geen garanties die ons kunnen doen denken dat dit zal veranderen," zei Leon.

Lima bijeenkomst
Afgevaardigden uit ongeveer 60 landen, van wie de meesten de  oppositieleider Juan Guaido ondersteunen, waren dinsdag in Lima bijeen om manieren te bespreken om een ​​einde te maken aan de politieke crisis van Venezuela.

Venezuela zit sinds januari vast in een politieke impasse toen Guaido zichzelf tot interim-president uitriep en snel de steun ontving van meer dan 50 landen, waaronder de VS. Rusland, China, Cuba, Turkije, Bolivia en Iran hebben de top van dinsdag allemaal geboycot.

Bolton riep Rusland en China op hun steun voor Maduro in te trekken en waarschuwde dat een Russische militaire aanwezigheid in het land zou kunnen bijdragen aan een "buitenlandse interventie". Bolton: "Zowel tegen Rusland als China zeggen wij dat uw steun aan het Maduro-regime onacceptabel is."

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat de actie van Washington illegaal was en neerkwam op "economische terreur", meldde het RIA-persbureau. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, veroordeelde ook gisteren de nieuwe Amerikaanse sancties en zei dat ze "een andere actie waren om die natie te schaden en te beroven". Hij betuigde zijn solidariteit met Maduro en drong aan op een einde aan "de poging tot imperialistische overheersing".

De sancties en de bijeenkomst in Lima kwamen toen leden van de regering en vertegenwoordigers van de oppositie gesprekken hielden in Barbados in een poging de politieke impasse te doorbreken. "Het lijkt erop dat de onderhandelingen op een dood spoor zijn, en dit een poging van de VS is om druk uit te oefenen," vertelde Jose Meza, een Venezolaanse journalist en analist, aan Al Jazeera."Onder de huidige omstandigheden lijkt het erop dat Maduro en zijn regering gewoon tijd winnen", voegde hij eraan toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May