Getrouw belooft politiepost voor Para-Oost
02 Aug 2019, 16:27
foto
Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie spreekt het traditioneel gezag van Para-Oost toe. De bijeenkomst gaat over veiligheid in het gebied. (Foto:Juspol/NII)


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft woensdag bij een meeting met het traditioneel gezag in Para-Oost, bevestigd dat de veiligheid in Para in verhoogd tempo zal worden opgevoerd. Hij heeft de bewoners beloofd dat er een politiepost in het gebied gevestigd zal worden. Het traditioneel gezag heeft om de vele berovingen die in de Inheemse en Marrondorpen in Para-Oost plaatsvinden, op diverse momenten zijn beklag hierover gedaan bij de districtscommissaris van Para, Armand Jurel.

Volgens Jurel trekt de aanwezigheid van goud, grind en hout in het gebied, de aandacht van de rovers. “Het is een wettelijke taak van de overheid om voor de veiligheid te zorgen en we gaan met ze afrekenen. Als we praten over behoorlijk bestuur dan moet er hard worden opgetreden tegen alle vormen van criminaliteit. De verkoop van drugs op de scholen moet verbannen worden uit deze samenleving”. Jurel sprak vol lof over de prestaties van het Quick Response team (BAVP’er post), nabij Casipora die eenmaal 24 uur functioneert.

Kapitein Lloyd Read, voorzitter van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (OSIP) had namens de plaatselijke bevolking om een politiepost voor het gebied gevraagd. Het transport van houtblokken over de wegen is een ander probleem. De wegen worden door de grote trucks die hout en grind vervoeren, kapotgereden. Read vroeg Getrouw om de taken en bevoegdheden van het Quick Response team, een wettelijk kader te geven. Hij zegt dat zijn organisatie wil samenwerken met de overheid. ”Wij hebben ook oplossingsmodellen”, gaf hij aan.

Kapitein Muriël Fernandes van het dorp Cassipora, haalde aan dat er tijdens het vervoeren van grind, deeltjes uit de laadbakken van de trucks vliegen en schade aanrichten aan voertuigen van de bewoners.  De trucks hebben soms ook geen goede verlichting. De bewoners vrezen voor hun leven, omdat het gebruik van kwik in de kreken met de dag erger wordt. Ook het dorpshoofd van Peninika, Frans Nijda, sprak over de slechte staat van de weg naar Carolina. De vrachtwagens met grote houtblokken maken - vooral in de regentijd - het gebied ontoegankelijk.

De DNA-leden Patrick Kensenhuis en Jennifer Vreedzaam en de korpschef van het Korps Politie Suriname, Roberto Prade waren bij de bijeenkomst aanwezig. Vreedzaam vindt dat de aanpak van de veiligheid in collectief verband met de bewoners moet geschieden. Zij ziet graag dat er een multifunctioneel gebouw word neergezet, waarin de politie, de dienst ’s Lands Bosbeheer(LBB), Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) en andere relevante instanties, worden gehuisvest.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May