Hakrinbank keert geen dividend uit, winst afgenomen
01 Aug 2019, 00:01
foto
De CEO van Hakrinbank, Rafiek Sewradjpanday. (Foto: Hakrinbank)


De Hakrinbank zal over het boekjaar 2018 geen dividend uitbetalen aan haar aandeelhouders. Reden daartoe is dat de BIS ratio - het eigen vermogen van de bank ten opzichte van de naar risico gewogen uitzettingen - vorig jaar is verminderd met 0,3% tot 7,5%. Op basis van de voorschriften van de Bank voor Internationale Betalingen moet de BIS-ratio kernvermogen minimaal 4% zijn. Voor de BIS-ratio totaal vermogen geldt een eis van 8%. Deze verhoudingsgetallen geven aan hoe gezond een bank is oftewel hoe goed of hoe slecht haar solvabiliteit is. De Centrale Bank van Suriname heeft een minimum BIS-ratio van 10% vastgesteld. Het jaarverslag over 2018 is woensdagavond gepresenteerd door algemeen directeur Rafiek Sewradjpanday tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Om de groei te financieren en de BIS-ratio te verbeteren zal de Hakrinbank in oktober dit jaar aandelen uitgeven. De Staat -nu houder van 51% van de aandelen- zal niet participeren in deze aandelenverkoop, aangezien de bank heeft besloten om het belang van de Staat in de Hakrinbank af te bouwen naar 20%. Het belang van de Staat in de bank zal tot ongeveer 35% en mogelijk zelfs lager afnemen, schrijft de Hakrinbank. Het is de bedoeling dat de Staat zijn aandelen verkoopt en zelf maximaal 20% aanhoudt. De bank zal 250.000 aandelen van nominaal SRD 0,15 uitgeven. Daarnaast zal zij een lening in US-dollar plaatsen met een tegenwaarde van SRD 100 miljoen.

Vorig jaar heeft de Hakrinbank ook een belang van 18% verworven in de DSB Bank. De verruiming van het eigen vermogen dient ter nafinanciering van de gepleegde investering in de DSB Bank N.V., alsmede financiering van voorgenomen investeringen en het opbouwen van een ruimer vermogen als buffer voor gelopen bedrijfsrisico’s, zegt de bankinstelling in haar jaarverslag 2018. Het streven is erop gericht om de BIS-ratio te verbeteren tot circa 15%, dus boven het minimum van de Centrale Bank.

De inbeslagname van de 19,5 miljoen euro in april 2018, waarin ook gelden van de Hakrinbank zitten, heeft een zware impact gehad op de resultaten van de bankinstelling. Het heeft de geldtransporten van de euro en US-dollar ontwricht, met name het internationaal euro betalingsverkeer. Het gevolg was hoge kosten voor zowel banken als klanten. De impact van de inbeslagname was duidelijk te merken aan de vreemde valutamarkt en de wisselkoers. Ook in de diverse economische sectoren zijn gevolgen zwaar geweest. Vooral de goud- , hout- en visserijsector maken relatief veel gebruik van contante US-dollars, waarvan de beschikbaarheid flink is teruggelopen. Om het internationaal betalingsverkeer te waarborgen, heeft de Hakrinbank een beroep moeten doen op de Centrale Bank van Suriname. De bank is ook niet in staat gebleken om te voldoen aan alle contante aanvragen in US-dollars.

De Hakrinbank zegt dat ze in het boekjaar 2018 haar marktpositie heeft verstevigd. Het geconsolideerde balanstotaal steeg met 12% tot SRD 4,64 miljard, terwijl de winst vóór belastingen is afgenomen met 13% tot SRD 47,8 miljoen. Vorig jaar was dat nog SRD 54,7 miljoen. Na een stijgende lijn van drie opeenvolgende jaren (39,8 miljoen in 2015, 46 miljoen in 2016), is er sprake van winstdaling bij de Hakrinbank. Voor de bank was het rendement in de eerste helft van 2018 teleurstellend. In de tweede helft van het vorig jaar is er verbetering opgetreden. "Door de grotere groei van het balanstotaal ten opzichte van het rendement en eigen vermogen, is de BIS-ratio in 2018 verminderd."

Het kredietrisico, -het risico dat debiteuren niet aan hun contractuele verplichtingen jegens de bank kunnen voldoen en de bank daardoor verliezen lijdt-, bleef in het verslagjaar op een vrij hoog niveau. Het rendement van de bank is afgenomen, maar de bankdirectie is "redelijk tevreden met de gerealiseerde bedrijfsresultaten in 2018". Door de afnemende winsten, zal kostenbeheersing belangrijker worden voor rendementsverbetering, staat in het jaarverslag 2018 van de Hakrinbank. De winst is ook beïnvloed door een sterke toename van de operationele kosten, terwijl de interestmarge maar "zeer beperkt" toenam. In het vooruitzicht stelt de bank de introductie van mobile payment in Suriname.

U kunt het jaarverslag 2018 hier downloaden. 
pdf-icon.gif Jaarverslag_2018.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May