Een Marron/Fiimanpaansu is nooit illegaal in haar/zijn stamgebied
29 Jul 2019, 18:37
foto


De verbazing, de pijn is onbeschrijfelijk. Een zoon is weggerukt, het leven is hem ontnomen door een kameraad in hun woon/ stamgebied Koffiekamp op zondag 28 juli 2019? Op basis van de getekende traktaten in de 18e eeuw met de Marron-leiders hebben regeerders van Suriname de dag van de Marrons uitgeroepen tot een nationale vrije dag in 2010. 
Erkenning van de vrijheidsrechten voortvloeiende uit de traktaten.

Een zoon is gesneuveld in zijn stamgebied werkend aan zijn levensonderhoud. Eeuwenlang hebben Fiimanpaansu/Marrons gewerkt, overeenkomstig de getekende traktaten, maar hij moest sterven en wordt ook nog getypeerd als illegale goudzoeker. Hij had geen wapen en kon zich onmogelijk verdedigen tegen de wapengeweld van de gewapende macht. Weten wij en beseffen wij wat de inhoud is van de erkenning en bevestiging van de nationale vrije dag, 'Marron dag'? En wat het ook betekent voor alle nazaten van Fiimanpaansu/Marrons in hun stamgebied?

Weet men wat de afspraken zijn met betrekking tot het Cordonpad en de vrijheid voor zelfbehoud van de Marronvolken? Fiimanpaansu/Marrons begrijpen het, het is van generatie op generatie doorgegeven aan nazaten van de vrijheidshelden van Suriname. De Fiimanpaansu/Marron zoon wist dat hij nooit illegaal kon zijn in het verworven vrijheidsgebied van Fiimanpaansu/Marrons beschreven in de vredes traktaten met de koloniale overheid.

Tot slot
Gecondoleerd alle naasten familie, vrienden kennissen, Suriname en in het bijzonder Fiimanpaansu/Marrons, met het smartelijk verlies. Een moeder en een vader, een bee, een stamlid, een Gaaman weet wat het Cordon pad in het kader van de vredes traktaten inhoud en wat vrijheid en vredesverbond is. Als Fiimanpaansu/Marron ben je altijd legaal in een stamgebied.

Drs. Fidelia Graand-Galon PhD
Honorary Doctorate in Humanities   
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May