Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen blijft uitdaging
27 Jul 2019, 10:34
foto
Hygiene is onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Medewerkers zijn bezig met het verpakken van fruit bij Gopex International.


Wereldwijd is de vraag vanuit de overheid, bedrijven en samenleving naar duurzaamheid zo groot geworden dat het als kerndoelstelling wordt opgevat door veel organisaties. Hoewel de meeste organisaties sterk afhankelijk zijn van hun toeleveringsketens om duurzame producten te leveren, is het overtuigen van leveranciers en partners om te voldoen aan nieuwe beperkingen en hun cultuur en werkwijzen te veranderen, niets minder dan een uitdaging. Razia Alli is gisteren afgestudeerd als Master in Education and Research for Sustainable Development aan de Anton de Kom Universiteit. Haar thesis was De toepassing van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, een case study bij Gopex International NV.

Ze stelt dat bekend is dat de activiteiten van organisaties invloed hebben op de economie, maar ook op het milieu en de maatschappij. Doorgaan op de huidige manier kan niet meer, we zijn de aarde aan het uitputten en vervuilen. Ook lucht en water worden steeds meer vervuild. De mens wordt besmet door de vervuiling zonder dat we dit zelf goed in de gaten hebben. We kunnen zo niet doorgaan, want ooit krijgen wij, of latere generaties, hiervoor de rekening gepresenteerd. Er moet gewerkt worden aan het oplossen van problemen veroorzaakt in het verleden, we moeten de problemen van nu neutraliseren en ze in de toekomst voorkomen, zegt Alli.

Het doel van maatschappelijke verantwoordelijkheid is om een bijdrage te leveren aan duurzame ontwikkeling. Het uitgangspunt bij duurzame ontwikkeling is “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder dat het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien, word beperkt."

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een integrale visie op een duurzame bedrijfsvoering. Een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt, maakt bij iedere bedrijfsbeslissing een afweging tussen de verschillende maatschappelijke en economische effecten hiervan, en houdt hierbij rekening met stakeholderbelangen. Elke bedrijfsbeslissing heeft immers invloed op de belanghebbenden van een bedrijf. Dat kunnen medewerkers of klanten zijn, maar ook omwonenden, leveranciers, investeerders en ook de samenleving in algemene zin. Het is dringend vereist dat bedrijven in Suriname voldoen aan de voorwaarden van het MVO-kader.

Er zijn verschillende methoden om MVO te implementeren. Eén van deze methoden is de ISO 26000:2010 Social Responsibility die richtlijnen geeft over hoe bedrijven en organisaties op een maatschappelijk verantwoorde manier kunnen opereren. ISO 26000 beschrijft hiervoor zeven kernthema’s: 1) bestuur van de organisatie, 2) mensenrechten, 3) arbeidspraktijk, 4) milieu, 5) eerlijk zaken doen, 6) consumentenaangelegenheden en 7) betrokkenheid bij en ontwikkeling van de gemeenschap.

MVO is voor ieder bedrijf anders omdat dit afhangt van bedrijfsgrootte, sector en bedrijfsstrategie. MVO is een proces en geen eindbestemming. In dit onderzoek wordt nagegaan welke kernthema’s van MVO door het MKB (Middelgroot en Klein Bedrijf)  bedrijf Gopex International N.V. worden toegepast.

Op basis van de onderzoeksresultaten is geconcludeerd dat Gopex International N.V. MVO-activiteiten uitvoert die gerelateerd zijn aan de zeven kernthema’s die de ISO 26000 beschrijft. Opmerkelijk is dat er niet evenveel aandacht wordt besteed aan elk kernthema, gezien de beperkte beschikbaarheid van noodzakelijke middelen zoals tijd, geld en kennis. Ook het feit dat MVO bij elk bedrijf anders wordt geïmplementeerd heeft invloed hierop.

Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen komen ook arbeids- en milieu-aspecten.

Het inzicht van Gopex International N.V. in MVO is om de bedrijfsactiviteiten op een correcte manier uit te voeren, zoals het vereist wordt door afnemers/klanten en consumenten. Het is een grote uitdaging om aan die eisen te voldoen. De manier waarop Gopex International N.V. invulling geeft aan MVO komt tot uiting in het ISO 22000 en GLOBAL G.A.P. certificeringsproces. Er is heel veel aandacht besteed aan arbeidspraktijken, mensenrechten, consumenten aangelegenheden, milieu en betrokkenheid bij en ontwikkeling van de gemeenschap. Wat ook heel belangrijk is in het geheel proces is de waarborging van voedselveiligheid en kwaliteit.

Algemeen concludeert Alli dat MVO ten goede komt van de gehele samenleving. Niet alleen de bedrijven zijn verantwoordelijk voor het MVO-gebeuren, maar ook de overheid dient haar rol hierin te vervullen door onder andere een nationaal MVO-beleid te ontwikkelen.

Het is al lang niet meer zo dat MVO alleen voor grote, internationale ondernemingen een thema is. Doordat dergelijke bedrijven sneller in de maatschappelijke schijnwerpers staan dan MKB, zijn ze vaak het startpunt geweest van diverse MVO-initiatieven, zoals op het gebied van verslaggeving over MVO doelstellingen en activiteiten. Bij de meeste ondernemingen in het MKB wordt de invloed van de maatschappij anders beleefd en de noodzaak van MVO minder ervaren.

De rol van het MKB is van essentieel belang voor de groei en ontwikkeling van elke economie, oordeelt Alli in haar slotconclusie. "Als MVO juist is overgebracht en geïmplementeerd in het MKB, kan het opmerkelijke rendementen bieden voor het MKB. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen veel voordelen halen uit MVO door deze op een juiste manier toe te passen en er bekendheid aan te geven."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May