Schaarste aan US$ merkbaar voor huurders van huizen
27 Jul 2019, 00:00
foto
De schaarste aan US-dollars is dezer dagen meer te merken dan voorheen. Verschillende cambio's verkochten gisteren geen US-dollars.


Mensen die huishuur in US-dollar moeten betalen, zijn de afgelopen dagen naar verschillende cambio's geweest om hun SRD's in te ruilen. Bij veel cambio's kregen ze nul op het rekest. "Bij een cambio waar ik doorgaans niet naar toe ga, heb ik uiteindelijk US$ 50 kunnen kopen. Bij andere cambio's heb ik niks kunnen kopen," zegt een huurder die eind van de maand US$ 300 moet neertellen bij de huisbaas. 

De schaarste is vooral nu te merken, nu 1.6 miljoen euro's van drie cambio's in beslag zijn genomen door de justitiële autoriteiten in Miami, Verenigde Staten. Sinds de in beslagname van de 19.5 miljoen euro door Nederland, is er een schaarste ontstaan aan US-dollars. Er is intussen een levendige handel ontstaan in export van euro's naar het buitenland. Deze worden ingeruild tegen US-dollars. De geldhandelaren maken op deze manier een behoorlijke winst en er komen dollars het land binnen.

Door de laatste inbeslagname is gebleken dat de risico's groot zijn. Mensen zijn huiverig geworden door de aanhouding in de VS. In De Nationale Assemblee heeft onder andere Amzad Abdoel (fractieleider van de NDP) vragen gesteld over de inbeslagname. Hij wil weten hoe zulke grote bedragen in euro's het land uit kunnen worden gesmokkeld. Een diepgaand onderzoek moet komen om na te trekken wat de herkomst van die middelen is. Er dienen maatregelen getroffen te worden conform wet en regelgeving, stelde Abdoel. Hij zei dat het land imagoschade lijdt. Hij stelde dat de Wet Identificatieplicht niet door alle cambio's wordt nageleefd en er schort ook wat aan de handhaving. "Hadden de cambio's die de euro's hebben gesmokkeld wel een vergunning van de Deviezencommissie? Hoe zal deze sector aangepakt worden in het kader van het National Risk Assessment," vroeg de NDP-fractieleider. 

In De Nationale Assemblee kwamen er geen antwoorden op de indringende vragen. Vicepresident Ashwin Adhin was niet aanwezig en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën was uitlandig. Intussen is de bewindsman terug. Hij zei in Nickerie tegenover journalisten dat de regelgeving voor de douane is aangescherpt. Ook bij de Deviezencommissie komen er maatregelen. De minister verwacht niet dat de koers zal stijgen door de inbeslagname van de 1.6 miljoen euro in de VS. Dit is volgens hem ook niet gebeurd toen de 19.5 miljoen geldzending in Nederland werd aangehouden. In haar klaagschrift heeft de Centrale Bank van Suriname aangegeven dat de economie van Suriname ontwricht is door de in beslagname, omdat er helemaal geen geldzendingen meer kunnen worden uitgevoerd. De overtollige euro's kunnen het land niet uit en er kunnen geen cash dollars worden geïmporteerd, die vooral nodig zijn voor de goud-, vis- en houtsector. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May