Hoefdraad: Regelgeving uitvoer valuta aangescherpt
26 Jul 2019, 14:34
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in gesprek met journalisten in Nickerie. Hij was aanwezig bij de ingebruikname van het nieuwe gebouw van de Regionale Gezondheidsdienst.


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt dat de instructies aan de douane zijn verscherpt over uitvoer van geld naar het buitenland. Ook de Deviezencommissie is bezig met verscherping van de regels. Dit is in concept reeds af. De aanhouding van de 1.6 miljoen euro in Miami, Verenigde Staten (VS), zal volgens de bewindsman niet maken dat de koers omhoog zal gaan. 

Hoefdraad die in Nickerie is voor de opening van het gebouw van de Regionale Gezondheidsdienst, zegt in gesprek met journalisten dat de 19.5 miljoen euro die aangehouden is in Nederland in april vorig jaar, geen druk heeft uitgeoefend op de wisselkoers. Hij verwacht niet dat 1.6 miljoen euro die invloed zal hebben, daar is hij ervan overtuigd. De minister vindt het walgelijk dat mensen de aanhouding van het geld in de VS linken aan de regering of de NDP-top. Er is volgens hem geen link tussen de mensen die het geld probeerden uit te voeren en de regering of de top van de NDP.  

Om geld uit te voeren uit Suriname zijn er geen limieten. Wie boven de US$ 10.000 uitvoert, moet dat aangeven. In de VS is het ook geen probleem, maar elk land heeft zijn eigen regelgeving. Er zijn vragen over de herkomst van het geld. De minister merkt op dat er meer dan vijf vluchten per week zijn uit Nederland. Ook via Frans-Guyana komen er veel euro's het land binnen. Door het stopzetten van de geldzendingen is de vraag naar US-dollars toegenomen. De laatste tijden is een trend merkbaar dat euro's naar het buitenland meegenomen worden om deze in te wisselen voor US-dollars. Daarom is volgens Hoefdraad besloten de regelgeving aan te scherpen. 
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October
Thursday 22 October