Hittegolf Europa: Records sneuvelen in Nederland en België
24 Jul 2019, 16:29
foto


Het is vandaag warmer in Nederland dan in Suriname. Nederland en België hebben vandaag hun hoogste temperaturen ooit geregistreerd, terwijl de temperaturen in West-Europa stegen. De stad Kleine Brogel in de provincie Limburg bereikte noteerde 38,9°C en versloeg daarmee het vorige record in 1947.

Een Eurostar-trein begaf het in de extreme hitte, waardoor passagiers kwamen vast te zitten. Op de Nederlandse vliegbasis Gilze Rijen, ten noorden van de Belgische grens, bereikte de temperatuur 38,8 °C en brak het een 75-jarig nationaal record.

Zelfs Surinamers die in Europa zitten klagen steen en been over de temperaturen. Temidden van de zinderende temperaturen suggereerden Franse media dat vijf sterfgevallen mogelijk verband hielden met de hittegolf. De hoogste temperatuur geregistreerd in Parijs - 40,4°C in 1947 - zal naar verwachting donderdag worden overtroffen. Het alarm in Luxemburg voor het zuiden en de hoofdstad staat op rood - met toptemperaturen die vandaag mogelijk stijgen tot 40 °C en zelfs hoger op donderdag.

Eurostar
Minstens 600 passagiers zaten twee uur vast in de trein nabij de Belgische stad Halle, waarbij sommige wagons in het donker in een tunnel waren  en anderen in de zon. "De temperatuur was hemelhoog. Het was heel slecht", zei Jan Willem Wiersma uit Rotterdam tegen de BBC. "We zijn blij dat we uit de trein zijn, waar het 15 graden minder is."

Eurostar zei dat de fout te wijten was aan een bovengrondse stroomvoorziening en adviseerde mensen om indien mogelijk niet te reizen vandaag. Andere diensten tussen Brussel en Parijs werden beïnvloed door de storing. Kris Hoet, die van Antwerpen naar Londen reisde, zei dat hij en anderen twee uur in de trein hadden gezeten voordat ze mochten uitstappen.

Heetste gebieden
De records sneuvelden in Nederland en België toen de temperaturen de 39°C naderden. De heetste gebieden lagen ten zuiden van de Nederlandse stad Eindhoven en over de Belgische grens naar de Vlaamse provincie Limburg. België heeft voor het hele land de hoogste waarschuwingscode rood gegeven. Een grote brug in de Nederlandse haven van Rotterdam werd gesproeid om te voorkomen dat het metaal in de hitte uitzet.

In het grootste deel van Frankrijk was het ook broeierig. La chaîne météo meldde dat de temperatuur in verschillende gebieden boven 40 °C was gestegen. Pont-la-Ville in het oostelijke deel van Haute-Marne bereikte het kwik 41,2°C, terwijl Vassincourt in het noordoosten 40,5°C noteerde. De temperatuur in de Franse hoofdstad kan morgen stijgen tot 42°C.

Autoriteiten lanceerden de hoogste waarschuwingscode in de regio Parijs en 19 andere Franse departementen, die opriepen tot "absolute waakzaamheid". Er werden vergelijkingen gemaakt met een hittegolf in augustus 2003, waarbij hitte bijdroeg tot bijna 15.000 doden.

In Luxemburg lag de temperatuur dicht bij 40 °C en werd de chauffeurs aangespoord hun snelheid te verlagen vanwege het risico op smog. Spanje heeft het hoogste alarm gegeven in de regio Zaragoza, die vorige maand werd getroffen door verwoestende bosbranden. Volgens de Copernicus Climate Change Service van de Europese Commissie is het risico op bosbranden in Spanje en in Portugal groot. In het Verenigd Koninkrijk worden temperaturen boven de 35 °C voorspeld. Het zouden de hoogste ooit kunnen zijn.

Klimaatverandering
Een enkel evenement koppelen aan de opwarming van de aarde is ingewikkeld. Hoewel extreme weersomstandigheden zoals hittegolven van nature voorkomen, zeggen experts dat dit vaker zal gebeuren door de klimaatverandering.

Uit gegevens uit de late 19e eeuw blijkt dat de gemiddelde temperatuur van het aardoppervlak sinds de industrialisatie met ongeveer een graad is gestegen. Een klimatologisch instituut in Potsdam, Duitsland, zegt dat de vijf heetste zomers van Europa sinds 1500 allemaal in de 21e eeuw zijn geweest.

Wetenschappers zijn bezorgd dat snelle opwarming in verband met het gebruik van fossiele brandstoffen ernstige gevolgen heeft voor de stabiliteit van het klimaat op de planeet.

 

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May