CBvS stelt bandbreedte US$ vast voor cambio's
24 Jul 2019, 04:45
foto
Een gedeelte van de brief die governor Robert van Trikt van de CBvS geschreven heeft aan de directies van de cambio. Er is een bandbreedte vastgesteld voor de aan- en verkoopprijs van de US-dollar.


De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, heeft de cambio's dinsdag schriftelijk erop gewezen dat er ongeoorloofde wisselkoersontwikkelingen op de valutamarkt plaatsvinden. De CBvS heeft daarom een minimum- en maximumkoersen vastgesteld voor het US-dollar transactieverkeer. 

De banktopman deelt aan de wisselkantoren mee dat voor de aankoop van de US-dollar de prijs tussen SRD 7.90 - SRD 7.95 moet liggen. Voor de verkoop is de bewegingsruimte tussen SRD 7.95 en SRD 8.00. De directies van de cambio's worden erop gewezen dat valutatransacties met importeurs, exporteurs en staatsbedrijven overgelaten moeten worden aan de deviezenbanken. Op de naleving hiervan zal de CBvS strikt toezien. 

Assembleelid Asis Gajadien (VHP) zegt aan Starnieuws dat de circulaire van de CBvS haar geloofwaardigheid in diskrediet brengt. Met de bandbreedte tracht de CBvS de wisselkoers in bedwang te houden, terwijl publiekelijk verklaard wordt dat de financiële situatie van het land de goede richting opgaat. Het Assembleelid vindt dat er maatregelen getroffen worden tegen derden, het slechte fiscale/budgettaire beleid van de regering in volle vaart doorgaat. Het is een situatie van dweilen met de kraan open, meent Gajadien.

De politicus stelt dat hij nog steeds geen antwoord van de monetaire autoriteiten heeft gekregen van de tientallen miljoenen leningen die Staat recentelijk genomen heeft bij de Hakrinbank en Volkscredietbank. Ook de aangekondigde aanpassing van het kasreservebeleid is nog niet duidelijk, terwijl intussen geld geleend wordt aan de Staat. “Voor mij is nog onduidelijk hoever de CBvS wil gaan met interventie. Daarom zie ik van de een op de andere dag een ander beleid vanuit de CBvS. Ik noem dit een wip-wap beleid,” stelt de volksvertegenwoordiger. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May