VS hekelt 'onveilige benadering' Venezuela
22 Jul 2019, 13:33
foto
De beelden vrijgegeven door de Amerikaanse Southern Command tonen een Venezolaanse SU-30 gevechtsvliegtuig van Russische makelij.(Foto: US Southern Command)


Het Amerikaanse leger heeft een Venezolaans gevechtsvliegtuig beschuldigd van het in gevaar brengen van de bemanning van een Amerikaans marinevliegtuig in het internationale luchtruim. Het Venezolaanse vliegtuig maakte een "onveilige benadering" en "overschaduwde agressief" het Amerikaanse verkenningsvliegtuig boven de Caribische Zee, zei het Amerikaanse Southern Command op zondag.

Venezuela zei dat het Amerikaanse vliegtuig het Venezolaanse luchtruim zonder toestemming was binnengekomen. De betrekkingen tussen de twee landen zijn al jaren gespannen. Het incident vond vrijdag plaats, dezelfde dag dat het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties heeft opgelegd aan vier leden van het militaire contraspionage directoraat van Venezuela (DGCIM) voor hun vermeende rol in het fysieke misbruik en de dood van een Venezolaanse marinekapitein, Rafael Acosta.

De dood van Acosta, waarvan een gelekt forensisch rapport suggereert dat hij zwaar geslagen was, elektrisch schokken had gekregen en werd verstikt terwijl hij in hechtenis was bij DGCIM. De dood van de marinekapitein  eerder deze maand veroorzaakte internationale verontwaardiging.

US Southern Command nam de ongewone stap om niet alleen een beschrijving van het incident vrij te geven, maar publiceerde ook video's van de Russisch gemaakte jet op Twitter. In een volgende tweet zei het Amerikaanse Southern Command dat de actie "de onverantwoordelijke militaire steun van Rusland aan het onwettige regime van Maduro aantoonde en de roekeloosheid en het onverantwoord gedrag van Maduro onderstreepte, die de internationale rechtsorde en inspanningen om illegale handel tegen te gaan, ondermijnt".

De VS is één van de meer dan 50 landen die president Nicolas Maduro en zijn regering niet erkent, met het argument dat de stembusgang in 2018 die hem een tweede ambtstermijn gaven, noch vrij noch eerlijk was. Maar Rusland blijft Maduro steunen en heeft in het verleden gezegd dat het "alles zal doen wat nodig is" om hem te steunen als de "wettige president" van Venezuela.

De verwijzing naar Russische militaire steun in de tweet gepost door Southern Command toont zijn ergernis niet alleen met het feit dat zijn vliegtuig werd onderschept, maar ook dat het een gevechtsvliegtuig was dat is ontwikkeld door de Russische Sukhoi Aviation Corporation.

Reactie Venezuela
Het strategische operationele bevel van de Venezolaanse strijdkrachten koos ook Twitter [in het Spaans] om de beschuldigingen van het Amerikaanse leger te verwerpen. Het Amerikaanse vliegtuig was volgens hem het Venezolaanse luchtruim binnengekomen zonder te voldoen aan de protocollen van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie, die "de veiligheid van het luchtverkeer in gevaar brengt".

Het beweert dat het Amerikaanse vliegtuig "onverantwoordelijk" handelde door zijn transponder uit te zetten om te voorkomen dat hij werd geïdentificeerd werd. Het Venezolaanse leger zegt dat twee van zijn straaljagers het Amerikaanse vliegtuig hebben onderschept en het uit het Venezolaanse luchtruim hebben geëscorteerd.

Achtergrond
Dit is de laatste in een reeks van botsingen tussen de VS en het Venezolaanse leger. Venezuela beweert dat tot nog toe "veel meer Amerikaanse spionagevliegtuigen" zijn luchtruim dit jaar zonder toestemming zijn binnengekomen. De Venezolaanse regering beschuldigt de VS ervan achter een complot te zitten om president Maduro te verdrijven. De VS heeft het hoofd van de nationale vergadering, Juan Guaidó, gesteund, die zich in januari 2019 tot president heeft verklaard.

Guaidó betoogt dat president Maduro een "geweldenaar" is en dat het presidentschap dus vacant is. In zo'n situatie geeft de grondwet het hoofd van de Nationale Assemblee de macht om tijdelijk het presidentschap in te vullen.

Vorige week meldde de LA Times dat de Amerikaanse regering van plan was meer dan US$ 40 miljoen aan humanitaire hulp uit Midden-Amerika af te leiden naar Guaidó om onder andere te betalen voor verschillende zaken, waaronder ook de salarissen en vluchttarieven van zijn team.

Vertegenwoordigers van de Venezolaanse regering en van de oppositie houden momenteel besprekingen in Barbados op een manier om de politieke crisis van Venezuela op te lossen, maar tot nu toe zijn er geen details van wat er wordt besproken, vrijgegeven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May