Wet Constitutioneel Hof aangehouden op verzoek regering
19 Jul 2019, 08:32
foto
De Nationale Assemblee heeft de Wet Constitutioneel Hof donderdag niet behandeld. De behandeling is tot nader order uitgesteld. (Foto: Raoul Lith)


De Wet Constitutioneel Hof is niet behandeld donderdag. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft meegedeeld dat de behandeling tot nader order is uitgesteld. De reden hiervoor is niet aangegeven. Deze ontwerpwet zou als tweede vergadering worden behandeld gisteren. 

Starnieuws verneemt dat de regering gevraagd heeft om de behandeling van de wet aan te houden. Deze wet is drie jaar geleden op de agenda geplaatst. Er is behoefte bij de regering om enkele aanpassingen aan te brengen. In deze wet worden onder andere de samenstelling, inrichting en werkwijze geregeld en de rechtsgevolgen van beslissingen van het Constitutioneel Hof. Dit orgaan is bevoegd om wetten te toetsen aan de grondwet. 

Het Constitutioneel Hof is bevoegd de Amnestiewet te toetsen, die door de Krijgsraad terzijde is gelegd bij het 8 decemberstrafproces. De Krijgsraad zal binnenkort vonnis vellen in deze zaak, waar 20 jaar is geëist tegen militaire verdachten, onder wie Desi Bouterse. De rechters zijn tot medio augustus vrijgemaakt, zodat zij zich kunnen concentreren op deze zaak. 
Advertenties

Wednesday 02 December
Tuesday 01 December
Monday 30 November