Parmessar informeert DNA over zorg groente-export EU
16 Jul, 13:28
foto
Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij, geeft uitleg over de zorgelijke situatie van export van groenten naar de Europese Unie. (Foto: Raoul Lith)


Terwijl het drie jaar bekend is dat de Europese Unie (EU) maatregelen treft voor import van groenten, moet binnen drie maanden orde op zaken gesteld worden. Export van groenten uit Suriname zoals sopropo, boulanger, manja en peper is in een zorgwekkende situatie beland. Suriname staat op nummer 1 van landen die maatregelen moeten treffen om te voldoen aan de Europese voorwaarden om groenten te kunnen exporteren. Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vandaag De Nationale Assemblee informatie verschaft over de situatie. 

Tien ondernemers exporteren sopropo naar Europa. Het gaat om 150 ha productieareaal dat ruim 3 miljoen euro opbrengt op jaarbasis. De vraag naar sopropo is groot. Suriname kan niet voldoen hieraan. Parmessar heeft aangegeven dat met de exporteurs is gesproken over maatregelen die getroffen moeten worden om te voldoen aan de eisen van de EU. Het gaat om voedselveiligheid waarbij chemicaliën en insecten een rol spelen. De EU stuurt komende week ook deskundigen naar Suriname om de audit die in oktober gehouden wordt voor te bereiden met LVV en de exporteurs. 

Assembleeleden hebben ook gewezen op de voedselveiligheid voor nationale consumptie. Dit is belangrijker dan de export. Benadrukt is dat er alles aan gedaan moet worden opdat voedselveiligheid aangepakt wordt. Het moet niet zo zijn dat het buitenland Suriname wijst op gevaren, waarna pas actie wordt ondernomen. Er is ook kritiek geleverd op LVV over wat al die tijd is gedaan. 

De minister merkt op dat er nationale opstelling moet zijn, waarbij er alles aan gedaan moet worden om te voorkomen dat er geen groenten meer geëxporteerd kunnen worden naar Europa. Steeds meer worden ladingen afgekeurd. Alle betrokken exporteurs moeten meewerken opdat de audit succesvol wordt uitgevoerd. Exporteurs die niet deelnemen aan de audit zullen geen vergunning krijgen. Degenen die wel beantwoorden aan de eisen, kunnen niet gedupeerd worden. Er zijn harde afspraken gemaakt met de exporteurs en elke week is er overleg om de voortgang te monitoren. Parmessar verwacht dat als iedereen meewerkt, dit traject tot een goed einde kan worden gebracht. 

Saturday 25 January
Friday 24 January
Thursday 23 January