Suriname en Belize gaan historisch erfgoed beschermen
13 Jul 2019, 10:37
foto
Belize staat bekend om oude Maya-archeologische sites.


Suriname en Belize zijn een technische uitwisseling begonnen voor het beschermen van Pre-Colombiaanse en historisch gebouwde erfgoedsites. Stephen Fokké en Irene Meulenberg hebben in dat kader gedurende twee weken verschillende cultuursites in Belize bezocht en van gedachten gewisseld met de cultuur-autoriteiten op het eiland.

Fokké is directeur van de Suriname Built Heritage Foundation en de manager van Paramaribo World Heritage Site. Meulenberg is beleidsmedewerker en archeoloog. De uitwisseling is fase 1 van een project waarin Suriname en Belize expertise zullen delen over de manier waarop Pre-Columbiaanse archeologische en historische erfgoedsites worden bewaard en beheerd.

Als één van de landen waar oude Maya-archeologische vindplaatsen liggen, heeft Belize een goed ontwikkeld programma in Maya-archeologie. Daar tegenover staat dat de binnenstad van Suriname een Unesco-werelderfgoed is met Nederlandse koloniale forten en houten architectuur.

Fokké en Meulenberg hebben in Belize erfgoedsites in zes gemeenten bezocht. Ook zijn ze op verschillende archeologische vindplaatsen van de Maya's, historische begraafplaatsen geweest. Ze hebben deelgenomen aan een opgraving op één van de Maya archeologische vindplaatsen.

Het team zal zijn observaties en bevindingen rapporteren en aanbevelingen doen voor het verbeterde behoud en beheer van de archeologische en gebouwde erfgoedsites van Belize. In de eerste twee weken van oktober reist een team van Belize naar Suriname met dezelfde missie.

Naast observaties en aanbevelingen, zullen beide landen een kaderdocument ontwikkelen om de gevolgen van klimaatverandering op precolumbiaanse en historische sites te bestrijden. Het project wordt betaald door de Unesco. Het Surinaamse team was van in de laatste twee weken van juni in Belize.

 

Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June