Een derde aangevraagde e-ID klaar voor afgifte
11 Jul, 10:40
foto


Een derde van de aangevraagde 77.000 elektronische identiteitskaarten (e-ID) is gereed voor afgifte. Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft sinds de introductie van de e-ID op 15 maart dit jaar al ongeveer 25.000 aangemaakt.

“De status van de aanvragen is digitaal te volgen. Na het ontvangen van de ID-kaarten op de Bureaus voor Burgerzaken (BvB’s) worden deze alfabetisch gesorteerd en in een bak gezet. Bij het afhalen dient betrokkene zich wederom aan te melden bij een speciaal daartoe aangewezen loket met medeneming van het afhaalbewijs en de eerder uitgegeven ID- kaart als het om een inruil geval gaat," informeert Valerie Finsy, hoofd van de afdeling Identiteitskaarten van het CBB via het Nationaal Informatie Instituut.

Bij het afhalen wordt de identiteit van de aanvrager nogmaals geverifieerd aan de hand van het afhaalbewijs, de ID-kaart en een vingerafdruk. Vervolgens wordt de ID-kaart geactiveerd en wordt een pincode naar wens ingevoerd. Er wordt weer een vingerafdruk afgenomen, die zal gelden om de elektronische gegevensdrager uit te kunnen lezen, legt Finsy uit.

In eerste instantie geldt de pincode voor personen die geen vingerafdrukken kunnen afstaan. De pincode is om toegang te geven voor het uitlezen van de gegevens die niet vermeld zijn op de ID-kaart, maar die wel zitten in de elektronische gegevensdrager. "Het is belangrijk om de code te onthouden, omdat als deze drie keer achtereenvolgend verkeerd wordt ingetoetst, de code dan automatisch geblokkeerd wordt." Finsy adviseert een pincode te zoeken die je niet of nauwelijks kan vergeten.