Brazilië rolt bende stropers misselijkmakende jacht op
10 Jul, 21:32
foto
Tandarts Temistocles Barbosa Freire was het langst dienende lid van de bende. Hij zou meer dan 1.000 jaguars hebben gedood sinds 1987. (Foto's: MPF)


Een tandarts is gearresteerd na het doden van meer dan 1.000 beschermde jaguars in een misselijkmakende jacht. Jager Temistocles Barbosa Freire was het langstdienende lid van een bende van zeven stropers die zijn opgepakt door politieagenten in de noordwestelijke Braziliaanse deelstaat Acre.

Freire werd gearresteerd omdat hij volgens een plaatselijk Braziliaans parket duizenden beschermde jaguars en andere bedreigde dieren had gedood. Autoriteiten uit de deelstaat Acre hebben de arrestatie verricht als onderdeel van een onderzoek waarbij toezicht werd gehouden op verdachte illegale stropers, deelt het Braziliaanse federaal Parket (MPF) mee in een persbericht.

Vermoed wordt dat Freire sinds 1987 meer dan duizend jaguars heeft gedood. De politie zou daar bewijs voor hebben. De groep zou op duizenden bedreigde dieren hebben gejaagd en hen hebben gedood, inclusief jaguars en herten met een beschermde status.

De verontrustende beelden tonen Freire die een dode jaguar op zijn rug draagt ​​ als trofee, terwijl de jachthonden hem omringen. (Foto: MPF)

De stropers gebruikten naar verluidt groepsteksten op hun mobiele telefoons om de speurtochten te organiseren, zeggen de autoriteiten die hun gesprekken gedurende drie maanden volgden. Gedurende die tijd zouden de stropers acht jaguars, 13 capibara's, 10 halsbandpekari's (pingo's) en twee rode spiesherten hebben gedood.

Freire en zes andere mannen werden gearresteerd en de staat legde strafrechtelijke aanklachten op, waaronder illegale jacht en het gebruik van vuurwapens zonder een vergunning. Geen van de beschuldigden bleek commerciële jagers te zijn. De bende bestaat uit een arts, een overheidswerker, een boer, een gevangenisbewaarder en een elektriciën.

Het parket voegde eraan toe dat, afhankelijk van hun betrokkenheid bij de jacht, elk een verschillende gevangenisstraf en boetes kan krijgen als ze schuldig worden bevonden. De bende zou het geluid van de cuica, een hoge Braziliaanse wrijvingstrommel, hebben gebruikt om de jaguars te lokken.

De jaguar staat op de rode lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur met als aantekening "bijna bedreigd" en de populatie daalt. Deze status is lager op hun schaal dan 'kwetsbaar', 'bedreigd' en 'uitgestorven'. De internationale groepswebsite beschrijft de rode lijst als 'de meest uitgebreide inventaris van de mondiale staat van instandhouding van planten- en diersoorten ter wereld'.

Jaguars zijn de grootste katten in Latijns-Amerika en de Internationale Handel in bedreigde soorten van wilde dieren en planten vermeldt ze in bijlage 1, waarin word bepaald dat alle internationale handel in jaguars of hun lichaamsdelen verboden is. De jacht op jaguars is niet alleen in Suriname verboden, maar ook in Argentinië, Brazilië, Colombia, Frans-Guyana, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, de Verenigde Staten en Venezuela.

 

Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May
Saturday 23 May